Ber Lysbakken bruke pisk og penger

Barneombudet vil ha tøffe tidsfrister og mer penger til fylkesnemndene, for å få bukt med måneder lange køer for alvorlige barnevernssaker.

KREVER OPPRYDDING: Fylkesnemndene skal behandle sakene innen én måned «hvis mulig». Dette bør regjeringen nå omgjøre til en absolutt frist, sier barneombud Reidar Hjermann til Dagbladet.    Foto: Leif Stang / Dagbladet
KREVER OPPRYDDING: Fylkesnemndene skal behandle sakene innen én måned «hvis mulig». Dette bør regjeringen nå omgjøre til en absolutt frist, sier barneombud Reidar Hjermann til Dagbladet. Foto: Leif Stang / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||  (Dagbladet): Barneombud Reidar Hjermann reagerer sterkt etter at Dagbladet i dag skrev om rekordlang ventetid på opptil fire og en halv måned ved fylkesnemndene for barnevernssaker.    

Konsekvensene er at flere alvorlige tvangssaker settes på vent i månedsvis.

Blant annet er det berammet å ta nesten fem måneder før fylkesnemnda avgjør en sak som handler om et nyfødt barn, som har sterke abstinenser grunnet morens metadonbruk, og nå behandles på sykehus med morfinpreparater.

Barnevernet står klar med fosterforeldre. Moren krever å beholde barnet.  

Saken ble berammet i sommer — men behandles etter planen ikke før i desember.  

Vil ha absolutt frist   - Det er ytterst problematisk med så lang ventetid i fylkesnemndene. Én av grunnene er, i tillegg til kapasitetsproblemer, at barnevernsloven opererer med en «hvis mulig»-frist. Fylkesnemndene skal behandle sakene innen én måned «hvis mulig». Dette bør regjeringen nå omgjøre til en absolutt frist, sier barneombud Reidar Hjermann til Dagbladet.  

Han mener behovet for en slik lovendring er innlysende. Som Dagbladet skrev i dag brytes månedsfristen av fylkesnemndene over hele landet. 

- Hvis nemndene får en absolutt frist, skapes et mye større press for at barnets beste skal gå foran økonomiske hensyn. Vi kan ikke ha det slik at økonomiske hensyn veier tyngre enn barnets beste, sier Hjermann.  

- Dette dreier seg også om tilsynsmyndighetene. De må jo føre tilsyn etter et visst lovverk. Hvis det står i loven at fristen bare gjelder «hvis mulig»., kan de ikke slå ned på fristbrudd på samme måte som hvis dette er en absolutt friste.   

- Lysbakken må bla opp   Men barneombudet er klinkeklar på at barne- og familieminister Audun Lysbakken bør kombineres pisk med penger.

- Jeg vil oppfordre Lysbakken og hans folk til straks å sette seg ned med fylkesnemndene for å diskutere ressurssituasjonen.  Vi er nødt til å få ned saksbehandlingstida. Det er veldig, veldig viktig.  

Han vil samtidig minne det kommunale barnevernet om at de må fatte akuttvedtak der det er nødvendig.   

- Til og med hvis man har et fosterhjem for hånda, kan man søke om å få dette godkjent som beredskapshjem or akutt plassering. Akuttmulighetene er ganske store med dagens regelverk.  

- Handler om vilje til å prioritere   - Riksrevisjonen slo ned på somling og lange ventetider i fylkesnemndene i fjor. Hvorfor tar det så lang tid å gjøre noe med dette?  

- Det dreier seg om evnen og viljen til å prioritere å bruke penger på de som trenger det mest, sier barneombud Reidar Hjermann        

Hjermann ber Audun Lysbakken diskutere ressurssituasjonen. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
Hjermann ber Audun Lysbakken diskutere ressurssituasjonen. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer