Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna i Paris

Ber Macron ta lederskap

Sikkerhetspolitikk, kamp mot ekstremisme og terror står på agendaen når statsminister Erna Solberg i morgen møter Frankrikes president Emmanuel Macron i Elysée-palasset i Paris.

MØTES IGJEN: Frankrikes president Emmanuel Macron og Norges statsminister under et klimatoppmøte i desember i fjor. I dag tar Macron imot Solberg til et bilateralt møte i Elysée-palasset. Foto: Philippe Wojazer/Reuters
MØTES IGJEN: Frankrikes president Emmanuel Macron og Norges statsminister under et klimatoppmøte i desember i fjor. I dag tar Macron imot Solberg til et bilateralt møte i Elysée-palasset. Foto: Philippe Wojazer/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg vil også ha Frankrike med på arbeidet for bærekraftig hav og kamp mot forsøpling av verdenshavene.

Solberg ønsker at Macron tar lederskap på den internasjonale arenaen.

- Det er viktig for Norge å holde kontakt med de viktigste landene, både om saker som gjelder våre to land og om saker der vi ønsker samarbeid på de internasjonale arenaene. Vi skulle ønske et mer aktivt Frankrike på flere områder på verdensarenaen, som sikkerhetspolitikken. Angela Merkel har vært opptatt av å danne regjering, Donald Trump har meldt seg litt ut, dermed har Macron fått et større rom, sier Solberg til Dagbladet.

Solberg har møtt den franske presidenten flere ganger i internasjonale fora, men dette er det første bilaterale møtet.

LEDERSKAP: Donald Trump setter "Amercia first", og tar ikke internasjonalt lederskap. Erna Solberg mener Frankrikes president Emmanuel Macron må fylle tomrommet. Her hilser Macron på Trump i forkant av familiebildet under G-20-møtet i Hamburg i fjor. Solberg øverst på bildet med Canadas Justin Trudeau til høyre. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
LEDERSKAP: Donald Trump setter "Amercia first", og tar ikke internasjonalt lederskap. Erna Solberg mener Frankrikes president Emmanuel Macron må fylle tomrommet. Her hilser Macron på Trump i forkant av familiebildet under G-20-møtet i Hamburg i fjor. Solberg øverst på bildet med Canadas Justin Trudeau til høyre. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Kampen mot terror

Hun sier sikkerhetspolitikk og kamp mot terror blir et hovedtema i møtet: Hvordan NATO skal utvikles, og hvordan kampen mot IS skal videreføres etter at terrororganisasjonen er bekjempet militært. I utformingen av NATOs nye kommandostruktur med opprettelse av en maritim kommando har Norge hatt Frankrikes støtte.

- Hvilken rolle mener du NATO bør ha i kampen mot terror?

- NATO bør bare bidra der det kan ha en merverdi, ikke bare delta der det er en konflikt. Men dette er et tema som ikke er utkrystallisert ennå. Foreløpig er det den internasjonale koalisjonen som viderefører kampen mot ISIL en stund til. Men trusselen fra sør handler også om ikke-militære spørsmål, konfliktforebygging og allianser for å forhindre radikalisering og ekstremisme. Å forlenge det internasjonale engasjementet for utdanning og vekst i landene sør for Sahara, slik at ikke alle har fokus på å reise til Europa, er viktig.

Vi ønsker å se Frankrike mer aktive i de internasjonale nettverk mot ekstremisme, og vi ønsker å høre hva Frankrike gjør for å motvirke ekstremistiske stemmer i egen befolkning, sier Solberg.

Brexit og Norge

Brexit, Storbritannias skilsmisse fra EU og forhandlingene om ny avtale, blir også tema. Her vil den norske regjeringen være på hugget for å sikre norske interesser.

- Det viktig for oss å minne alle hovedstedene i Europa om at Norge er en del av det indre markedet. Brexit betyr noe for Norge. Vi opplever at vi har et godt samarbeid med EU-kommisjonen og med Storbritannia om dette, men det er viktig å minne om at det indre markedet ikke består av 27, men av 30 land. Løsningene for Storbritannia får følger for Norge. Så det er viktig at andre land kobles inn i disse prosessene.

- For oss som deltaker i det indre markedet er jo EUs løsning viktig. Blir det en god EU-løsning, kan vi kanskje koble oss på den. Blir det en mer hard Brexit, må vi lage noen parallelle løp, sier Solberg.

Arbeidsliv blir også tema i Elysée-palasset. Macron lovet i valgkampen store økonomiske reformer og reformer i et arbeidslivet, og her har han signalisert interesse for den nordiske modellen med samarbeid mellom partene i arbeidslivet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!