Ber massemorderen og søsteren melde seg som part i bok-konflikten

Hvis ikke mener Marit Christensens advokat at de må akseptere boka om deres avdøde mor.

ADVOKAT-KRANGEL: Advokat Jon Wessel-Aas får i løpet av uka en henvendelse fra Hans Marius Graasvold, advokaten til Anders Behring Breiviks avdøde mor Wenche. Nå krangler de to advokatene om Graasvold kan representere en død person. Foto: Lise Åserud / Scanpix
ADVOKAT-KRANGEL: Advokat Jon Wessel-Aas får i løpet av uka en henvendelse fra Hans Marius Graasvold, advokaten til Anders Behring Breiviks avdøde mor Wenche. Nå krangler de to advokatene om Graasvold kan representere en død person. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Hans Marius Graasvold møter bastant motstand i anstrengelsene for å stoppe boka som tidligere NRK-journalist Marit Christensen skriver om avdøde Wenche Behring Breivik - moren til den fengslede massemorderen.

Ifølge Graasvold var det Wenche Behring Breivik som ham i oppdrag å stoppe boka. I går sa han til Dagbladet at arvingene - altså massemorderen og hans USA-bosatte søster - er «innforstått» med dette og «ønsker» det. - men at det er deres avdøde mor som er hans klient.

Nå sier Christensens advokat Jon Wessel-Aas at søsknene enten må godta at boka gis ut, eller melde seg som part i konflikten hvis de vil prøve å få boka stoppet.

- Enten må en av dem gjøre det, eller begge to, sier Jon Wessel-Aas.

- Representerer ingen
Gjør de ikke det, blir det ifølge Wessel-Aas umulig å forholde seg til Hans Marius Graasvold, som sier at han representerer søsknenes avdøde mor.

- Det er umulig for meg å forholde meg til utspill i media og ut fra det ta kontakt med ham, for han representerer ingen part. Hvis han tar kontakt med Marit Christensen gjennom meg, må jeg få vite hvem han representerer, sier Jon Wessel-Aas.

- Holder det ikke å si at han har et oppdrag fra Wenche Behring Breivik som han fikk før hun døde?

- Nei, for han kan ikke representere en død person, sier Jon Wessel-Aas.

Det er ikke Hans Marius Graasvold nødvendigvis enig i. Han mener det må være mulig å diskutere seg fram til en minnelig løsning, også på vegne av en avdød klient.

- Etikk og moral - Jeg synes Wessel-Aas skal holde seg til saken, og ikke forsøke seg på prosessuelle finter, sier Graasvold, som forteller at han i løpet av uka vil ta kontakt med både Wessel-Aas og Christensens forlag Aschehoug.

Det saken etter Graasvolds mening handler om, oppsummerer han slik: Etikk og moral.

Etter hans oppfatning, som han delte med Wenche Behring Breivik, fikk Marit Christensen kontakt med hans klient ved å seile under falsk flagg.

- Ny sensurinstans?
Det var kort før Wenche Behring Breivik døde av kreft den 22. mars i år, at hun hyret inn Graasvold for å få stoppet Christensens bok.

Nå er Marit Christensen svært kritisk til at Graasvold opptrer på vegne av en død person.

- Slik jeg forstår det, representerer han i praksis seg selv. Da er spørsmålet om han er en selvoppnevnt, ny sensurinstans i Norge, som forlag og forfatter må forholde seg til, før en eventuell bok foreligger, sier Christensen til Dagbladet.

- Ufint Konflikten kom til overflaten i VG på lørdag.

Mandag kveld fikk den en ny omdreining. Da sa Marit Christensen til Dagbladet at hun lurer på hvem Graasvold og hans advokatkollega Ragnhild Torgersen egentlig arbeider for, og konstaterte at hun mistet kontakten med Wenche Behring Breivik rett etter at hennes USA-bosatte datter var på besøk i Norge.

«Jeg har ikke andre klienter per i dag enn Wenche Behring Breivik. Jeg synes det er ufint å å forsøke å sette i gang den type spekulasjoner», sa Graasvold til Dagbladet i går.

FORSØKES STOPPET: Marit Christensen skriver på ei bok om 22. juli-terroristens mor Wenche Behring Breivik, men blir nå forsøkt stoppet. Her er Christensen utenfor NRK tidligere i denne uka. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSØKES STOPPET: Marit Christensen skriver på ei bok om 22. juli-terroristens mor Wenche Behring Breivik, men blir nå forsøkt stoppet. Her er Christensen utenfor NRK tidligere i denne uka. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dette får Wessel-Aas til å reagere. Han mener det blir umulig å forholde seg til Graasvold hvis han ikke har noen annen klient enn en avdød kvinne.

Personverninteresser
- Det Graasvold egentlig sier, er at han ikke har noen klient i dag, sier Jon Wessel-Aas.

- Hvorfor er dette viktig for dere? Det kan jo virke litt formalistisk?

- Med den forhistorien denne saken har, blir det et spørsmål om hva avdøde egentlig mente, og hvilke personers interesser det egentlig er som forfølges. Hvis det er Anders Behring Breiviks, for eksempel, er det stor forskjell på hans personverninteresser og personverninteressene til andre, uskyldige familiemedlemmer, sier Wessel-Aas.

Han sier at det dessuten har betydning hvis konflikten skulle ende med søksmål, fordi hans klient i så fall må ha noen å holde ansvarlig for saksomkostningene.

- Veldig formalistisk
- Det er veldig formalistisk, sier Hans Marius Graasvold, som understreker at en rettslig konflikt for ham er siste utvei. Han sier at det han vil diskutere med Wessel-Aas, er tankene og ønskene Wenche Behring Breivik etterlot seg, og ikke tankene til sønnen eller datteren.

- De to andre har ikke noe med saken å gjøre, i den forstand at de er ikke part i saken, sier Hans Marius Graasvold.

FINTER: - Jeg synes Wessel-Aas skal holde seg til saken, og ikke forsøke seg på prosessuelle finter, sier Graasvold, som forteller at han i løpet av uka vil ta kontakt med både Wessel-Aas og Christensens forlag Aschehoug. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FINTER: - Jeg synes Wessel-Aas skal holde seg til saken, og ikke forsøke seg på prosessuelle finter, sier Graasvold, som forteller at han i løpet av uka vil ta kontakt med både Wessel-Aas og Christensens forlag Aschehoug. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer