Ber MDG skifte side

Høyre, KrF og Venstre er samstemte: MDG vil få bedre miljøpolitikk og større klimakutt hvis de bytter ut Raymond Johansen (Ap) som byrådsleder. Men Venstre innser at det ikke kommer til å skje i denne omgang.

MULIGHET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kastet kortene da et flertall av de folkevalgte ikke lenger hadde tillit til Lan Marie Berg (MDG). Johansen håper på comeback som byrådsleder så snart som mulig, men er avhengig av fortsatt støtte fra MDG. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MULIGHET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kastet kortene da et flertall av de folkevalgte ikke lenger hadde tillit til Lan Marie Berg (MDG). Johansen håper på comeback som byrådsleder så snart som mulig, men er avhengig av fortsatt støtte fra MDG. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- MDG får utvilsomt større klimakutt med Venstre enn med dagens byråd, sier Hallstein Bjercke, Venstres gruppeleder i bystyret.

Høyre og KrF bifaller Venstre i utfordringen til MDG: Prioriterer de virkelig klimakutt hadde de sett til den andre siden.

Men Bjercke i Venstre innser at MDG ikke kommer til å bytte ut Raymond Johansen i denne omgang:

- Det er synd. Det er klimaet som taper, sier Bjercke.

Hos Høyre er døren vidåpen for samtaler som kan bidra til å bytte ut Raymond Johansen og sørge for økte kutt i Oslos klimautslipp.

- Jeg er villig til å gå i dialog med alle partier som ønsker å etablere et nytt ikke-sosialistisk byråd i Oslo, sier gruppeleder Anne Haabeth Rygg i Oslo Høyre.

- MDG kan få Klemetsrud

Den hellige gral i Oslos klimapolitikk er karbonfangst og -lagring på Klemetsrud. 400 000 tonn CO2 - 18 prosent av Oslos totale utslipp - står anlegget for.

Så langt har Raymond Johansen vært klar på at kommunen ikke har penger til å realisere prosjektet.

- Når det gjelder klimatiltak som virkelig monner vil karbonfangst på energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud være det mest effektive enkelttiltaket vi kan bruke penger på. Regjeringen stiller opp med 3 milliarder kroner for å få dette til, og da er det ubegripelig at det rødgrønne byrådet ikke har ønsket å bidra med én kommunal krone til spleiselaget, sier Haabeth Rygg.

- MDG prioriterer ikke klima

Anlegget vil kutte Oslos CO2-utslipp tilsvarende utslipp fra 200 000 biler årlig. Venstres Bjercke trekker fram flere saker MDG kan få gjennomslag for hvis de dropper Ap, SV og Rødt.

- Hvis MDG fortsetter i dagens byråd, prioriterer de i hvert fall ikke klimakutt. Med Venstre får de også gjennomført sitt viktigste valgløfte om å kutte kollektivprisene med 20 prosent. Det var et løfte vi hadde sammen, og som så langt deres partnere i byråd nekter dem å innfri, sier Bjercke, og fortsetter:

- Våre viktigste krav er realisering av prosjektet på Klemetsrud, kutt i kollektivprisene og en mye grønnere byutvikling, blant annet må de slutte å bygge ned grøntområdene i byen. Vi ber nå MDG bytte ut rød betongsosialisme med grønn liberalisme.

Redsel i Ap

Brikkene i Oslo-politikken er nå kastet opp i luften etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettspørsmål.

Med MDG på vippen, et parti som alltid har sagt at de setter klimapolitikken foran alt annet, aner de borgerlige partiene en mulighet.

Som Dagbladet skrev tidligere denne uka var nettopp forholdet til MDG sentralt for Arbeiderpartiet og Raymond Johansen da han la sin hånd over Lan Marie Berg (MDG) og stilte kabinettspørsmål da det var et flertall for å kaste henne.

En sentral kilde i Arbeiderpartiet beskrev at det alltid er «en redsel» i partiet om at MDG kan komme til å skifte side. Nettopp derfor ble det sett på som godt politisk håndverk av Raymond Johansen å blidgjøre MDG ved å sette alt inn på å redde Berg.

Dagbladet har fredag ikke lykkes i forsøket på å få MDGs gruppeleder Sirin Stav i tale. Ordfører Marianne Borgen har uttalt at hun håper et nytt byråd har sikret seg parlamentarisk grunnlag i løpet av helgen.

KrF: Mer klimapolitikk med oss

De borgerlige partiene har dermed dårlig tid. Foreløpig har MDG pekt på Raymond Johansen og fortsatt et byråd bestående av Ap, SV og MDG.

- Det er ingen tvil om at MDG ville fått mer klimapolitikk gjennom samarbeid med Høyre, KrF og Venstre, sier KrFs gruppeleder Espen Andreas Hasle.

- For KrF er forvalteransvar en kjerneverdi. Det å ta vare på miljøet og kutte CO2-utslipp er noe vi absolutt har stemt for i bystyret og vil jobbe for. Jeg er helt sikker på at MDG kunne komme mye lenger med oss enn med de røde, sier KrFs Espen Andreas Hasle.

- Hva konkret ville MDG fått til på klima med dere som ikke de får med Raymond?

- Både CO2-lagring og innsatsen på bygg og anlegg kan vi få gjort mye mer enn dagens byråd. Det handler om utskifting av oljefyrer i bygg kommunen har ansvar for, Enøk-tiltak og forsterking av andre klimatiltak, MDG burde være interessert i.

- Så kunne MDG sluppet å bruke penger på unødvendige ting som rekommunalisering av barnehager, og heller brukt det på klimatiltak, sier Hasle.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer