Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høie ut mot opposisjonen:

- Ber meg om å gjøre noe som er i strid med loven

Helseminister Bent Høie slår tilbake mot opposisjonen som har bedt ham om å annullere anbudet på luftambulanseflyginger.

KRITISK: En rekke fly har vært ute av beredskap som følge av den tilspissede situasjonen rundt luftambulansen. Her fra hangarden iTromsø Lufthavn.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
KRITISK: En rekke fly har vært ute av beredskap som følge av den tilspissede situasjonen rundt luftambulansen. Her fra hangarden iTromsø Lufthavn. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En samlet opposisjon ber i dag Bent Høie om å annullere luftambulanse-anbudet slik at den nye, britiske operatøren Babcock ikke skal få starte ambulanseflyginger i Norge fra sommeren neste år likevel.

Det skjer etter at en rekke fly bli stående på bakken etter at ansatte har søkt seg vekk, eller meldt seg ute av stand til å fly.

Helseminister Bent Høie mener derimot ikke at dette er veien å gå.

- Spesielt: Bent Høie vil ikke annulere anbudet. Foto: Nina Hansen
- Spesielt: Bent Høie vil ikke annulere anbudet. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Disse avtalene inngås av et selskap som helseregionene eier i fellesskap. Det er statlige virksomheter og må forholde seg til Stortingets regler for offentlige innkjøp. Jeg oppfatter ikke at noen bestrider dette. Da framstår det som spesielt hvis Stortinget ikke forholder seg til dette, sier Høie til Dagbladet.

- Ber meg gjøre noe ulovlig

Selskapet Lufttransport har i over 25 år hatt avtale med det statlige helseforetaket Luftambulansetjenesten, men tapte i fjor anbudsrunden mot Barcock. Pris var en avgjørende faktor. Den nåværende bemanningskrisen oppsto da forhandlingene mellom de ansatte gjennom Norsk Flygerforbund og den nye operatøren strandet.

Men Høie minner om at Babcock ikke har tatt over driften ennå.

- Vi er nå i en situasjon der det er den nåværende operatøren som har en avtale de ikke er i stand til å levere fullt ut på. Derfor jobbes det i Helse Nord og i tjenesten ellers for å håndtere dette slik at det i minst mulig grad skal gå utover sikkerheten og pasientene.

- Mange mener du må være mer på?

- Jeg er på hele veien, og har bedt om å få planene for håndteringen. De ble lagt fram i går kveld. Mitt ansvar er å sikre at det jobbes godt med å håndtere situasjonen i tjenestene til beste for pasientene.

- Jeg opplever at det er mange i opposisjonen som ber meg gjøre noe som er i strid med loven; å si opp en lovlig avtale, sier han, og understreker at han ikke kan be helseregionene om dette.

Ikke som søppelkrisen

Bjørnar Moxnes har sammenliknet situasjonen rundt luftambulansen med søppelkrisa i Oslo.

- Dette anbudet, som selskapet Babcock vant, får søppelkaoset i Oslo til å likne på en mild bris. For her snakker vi ikke om å hente folks søppel. Her snakker vi om at en avgjørende del av samfunnsberedskapen vår står i fare for å bli rasert, skrev Rødt-lederen i en melding tidligere i dag.

Ifølge Høie var dette derimot en helt annen situasjon.

- Der var det den som hadde vunnet anbudet som ikke leverte tjenesten i tråd med kontrakten. Da hadde kommunen en lovlig grunn til å si den opp. Her har den som har vunnet ikke overtatt tjenesten, mens det er den som Rødt foreslår at skal få forlenget kontrakten, er den som ikke leverer, sier han.

Tillit til styreleder

På spørsmål om han er trygg på at det er en forsvarlig situasjon for pasientene i nord, svarer Høie at han får forsikringer om at det er det-

- Det er en veldig krevende situasjon. Det er helsetjenesten som skal vurdere forsvarligheten i tjenesten og det rapporterer de at den er. Men det krevende. Tiltak og planer for å jobbe videre med å sikre en forsvarlig luftambulansetjeneste fortsetter, sier Høie.

Midt oppe i striden har styreleder i Helse Nord Marianne Telle meldt seg inhabil. Det skjer etter at det ble kjent at hun hadde bindinger til selskapet som overtar kontrakten. SV sier i dag til NRK at de mener hun må gå av.

Bent Høie avviser dette.

- Hun har min tillit som styreleder i Helse Nord. Jeg har fått en redegjørelse fra styret i Helse Nord. Det er ikke noe i opplysningene som er tilkommet meg som tyder på at hun har brukt sin posisjon til å påvirket dette anbudet. Å være inhabil er ikke mistenkelig. Sier

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media