Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye permisjonsregler for foreldre

Ber mødre skjerpe seg

Regjeringen sørger for at tredelt foreldrepermisjon kan innføres i ekspressfart allerede 1. juli. Venstre-Trine ber om at norske mødre da «skjerper seg» og lar pappa slippe til.

VENSTRE-SEIER: Trine Skei Grande (V), her med partikollega Guri Melby sin 4 mnd. gamle sønn Lavrans, og 
Linda H. Helleland (H), er fornøyde med at regjeringen er i rute med saken om tredeling av foreldrepermisjon. 

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
VENSTRE-SEIER: Trine Skei Grande (V), her med partikollega Guri Melby sin 4 mnd. gamle sønn Lavrans, og Linda H. Helleland (H), er fornøyde med at regjeringen er i rute med saken om tredeling av foreldrepermisjon. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag går saken om tredeling av foreldrepermisjon i statsråd.

Dermed går Venstre-leder Trine Skei Grande til partiets landsmøte førstkommende helg med en real likestillingsseier i kofferten.

- Dette var jo en viktig sak for oss i regjeringsforhandlingene, og det er viktig for oss å vise at vi er i front på likestilling, selv når det er på temaer som er krevende, slik jeg tror noen mammaer kan oppfatte dette, sier Venstre-lederen, som tidligere har vært forkjemper for en enda mer radikal løsning, nemlig todeling.

FORNØYDE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (i midten) møter Dagbladet sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande og Venstre-politiker Guri Melby for å skryte av nyordningen. Foto: Henning Lillegård
FORNØYDE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (i midten) møter Dagbladet sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande og Venstre-politiker Guri Melby for å skryte av nyordningen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Ber mødre slippe til pappa

Både Venstre-lederen og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) er spente på om tredelingen regjeringen nå innfører, vil gjøre at fedre tar mer foreldrepermisjon.

For at det skal skje, må både arbeidsgivere og fedre sørge for å ta ansvar, men dagens mødre må også tørre å slippe opp, påpeker Venstre-lederen.

- Jeg tror dette er en av likestillingssakene hvor vi damene må skjerpe oss litt. Nå må vi gi litt slipp for at menn skal få slippe til på det som tradisjonelt har vært kvinners arena, sier Skei Grande, som viser til at hun har blitt kontaktet av flere kvinner som er kritisk til tredeling av permisjonen.

Jordmorforbundet har også vært kritiske til at det nye regelverket vil svekke kvinners rettigheter.

Helleland støtter utspillet fra Venstre-lederen, og sier det er viktig at mødre lar fedrene få være sjefen hjemme.

- Skal man ha administrerende direktørtittelen ute, kan det måtte innebære å gi slipp på administrerende direktørtittelen inne.

- Nå rigger vi til regelverket fra regjeringens side, men den reelle likestillingen skjer i hjemmet, ved at vi gir fra oss det overordna ansvaret som sitter litt i magen for oss mødre, sier Helleland.

Nye regler

Hun møter Dagbladet sammen med Venstre-lederen og Venstre-politiker Guri Melby for å skryte av at forslaget nå blir en realitet.

Melby, som for drøyt fire måneder siden ble mamma til sønnen Lavrans, er snart tilbake på den politiske arenaen, som stortingsrepresentant.

Hun deler nemlig permisjonstida nesten likt med mannen sin.

- Med dette regelverket er det ikke noe problem for folk å praktisere likedeling av permisjonen heller, mens det slik systemet har vært til nå, er blitt oppfattet som om man da tar av mors andel, sier Melby.

- En historisk begivenhet

- Vi har sagt at vi skulle prøve å få på plass dette så fort som mulig, og at vi kunne greie det til 1. juli hvis vi var heldige. Nå er det klart at vi faktisk greide det, og det er vi veldig glade for, sier Helleland.

Hun var selv en innbitt motstander av pappakvoten, og argumenterte i 2010 for at den burde fjernes helt.

I stedet reduserte regjeringen den fra 14 til 10 uker i forrige stortingsperiode. Nå blir den altså høyere enn den noensinne har vært, noe hun går langt i å gi Venstre æren for:

- Det er på mange måter en historisk begivenhet, og jeg er veldig glad for at Venstre ble med i regjering, fordi det gjorde Frp og Høyre-regjeringa mye bedre, sier Høyre-politikeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!