Ber muslimer i Norge ta til gatene mot IS

Varsler flere demonstrasjoner i ukene som kommer.

- ABSURD: Forstander i Det islamske forbundet, Basim Ghozlan, har postet dette bildet av seg selv på facebook, som en reaksjon på IS og Profetens Umma. Nå oppfordrer han alle i å demonstrere mot de ekstreme islamistene som han mener misbruker islams navn. Foto: Privat/Linda Alzaghari/Minotenk
- ABSURD: Forstander i Det islamske forbundet, Basim Ghozlan, har postet dette bildet av seg selv på facebook, som en reaksjon på IS og Profetens Umma. Nå oppfordrer han alle i å demonstrere mot de ekstreme islamistene som han mener misbruker islams navn. Foto: Privat/Linda Alzaghari/MinotenkVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Basim Ghozlan, forstander for Det islamske forbundet sier at alle som har anledning bør delta på demonstrasjoner mot IS.

Han forteller at også islamske organisasjoner nå planlegger å arrangere en stor demonstrasjon mot ekstremisme og IS i løpet av et par uker i Oslo. Allerede mandag er det varslet en demonstrasjon gjennom facebook-aksjonen «NO2ISIS: Ikke i Islams navn»

- Jeg synes alle initiativ er gode. Det viser at folk er engasjerte i denne viktige saken, sier Ghozlan til Dagbladet.

- Dette berører alle på en måte, og saken er alvorlig.

- IS en skam Ghozlan skriver selv på Facebook at Ubaydullah Hussein og gruppene som kaller seg «Profetens Ummah» og «Islamsk stat» er en skam for muslimer.

«Deres virkelighetsoppfatning er så absurd at jeg lurer på om de trenger et opphold på psykiatrisk institusjon», skriver den profilerte muslimske forstanderen.

- Ja, de handler i islams navn, men deres væremåte og tenkemåte er så fjern og absurd at det skremmer hver og en. Om vi ikke står fram, og tar avstand og sier at den islam vi står for er noe annet enn den de snakker om, kan det bidra til at andre blir redde for muslimer, sier han til Dagbladet.

- Mener du IS er psykisk syke?

- Det er retorisk for å si at holdningene og tankegangen deres er så fjernt fra normalt at jeg begynner lure på om de at de trenger et opphold i et psykiatrisk sykehus, svarer han.

Fra hjertet, ikke plikt Stadig flere profilerte norske muslimer går nå ut med sin fordømmelse av IS sin fremmarsj i Syria og Irak, og den norske islamistbevegelsen «Profetens Ummah». Reaksjonene har vært spesielt kraftige etter at VG viet sin førsteside og et 43 minutter langt videointervju til den norske ekstremislamisten Ubaydullah Hussein.

- ISIS/IS er barbariske terrorister som har fullstendig misforstått islams fredelige budskap om sameksistens, skriver Kamran Sheikh på Facebook. Han er barnevernsstudent ved Universitetet i Stavanger og imam for Muslimsk Studentsamfunn i Stavanger (MSiS).

- Jeg skrev dette fordi vi den siste tida har sett en eskalering av terroren til IS/ISIL i Irak og Syria, som har blitt grovere og grovere, og for ikke-muslimer kan det være lett å forbinde dette med vanlige muslimer, sier Sheikh til Dagbladet.

Han understreker at dette er en reaksjon som kommer fra hjertet, og ikke ut fra plikt.

- Jeg føler meg ikke stigmatisert i det norske samfunnet i det hele tatt, og har ikke et personlig behov for å ta avstand hver gang det blir begått terror av ekstremister eller andre personer som kaller seg muslimer, for det skjer nesten daglig. Men jeg synes det er viktig at en tar avstand fra IS og ekstremisme, og forklare at det IS hevder ikke har noen teologisk forankring, sier Sheikh.

Han oppfordrer folk til å skrive kronikker og leserinnlegg for å uttrykke sin avsky.

- Personlig har jeg ikke sans for demonstrasjoner, men synes derimot det er bedre å skrive en kronikk eller et leserinnlegg. Om jeg hadde vært i Oslo under demonstrasjonen, er det ikke sikkert jeg hadde deltatt. Samtidig synes jeg det er greit om andre ønsker å uttrykke seg slik, sier Sheikh.

Demonstrasjon mandag Den muslimske organisasjonen Rabita Unge Norge, som har sitt hovedkvarter i Rabita-moskeen i Oslo, er blant de som oppfordrer så mange som mulig til å delta på mandagens demonstrasjon.

- Vi oppfordrer alle, både muslimer og ikke-muslimer, til å delta på demonstrasjonen mot terrorisme på mandag, sier leder for Rabita Unge, Hossam Belkilani til Dagbladet.

- Bekymringsfullt Linda Alzaghari, daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, savner en tydelig fordømmelse av terrorgruppen Den islamske stat fra Islamsk Råd Norge (IRN).

IRN er en paraplyorganisasjon for islamske trossamfunn og organisasjoner i Norge, og representerer rundt 60 000 muslimer gjennom 40 medlemsorganisasjoner over hele landet.

Alzaghari sier til Dagsavisen at hun fikk sjokk da hun hørte generalsekretær Mehtab Afsar i IRN si på TV 2 mandag at «Vi er norske borgere, og det er norsk lov som gjelder for oss. De som mener de har andre lover å forholde seg til med tanke på halshogging, tortur og drap av uskyldige mennesker - de må finne ut hva de ønsker. Når de har valgt å leve i Norge, har de én lov å forholde seg til, og det er norsk lov».

Hun mener Afsar uttaler seg på en måte som i beste fall framstår som tvetydig.

- «Finne ut hva de ønsker» - hva er det for en ting å si? Dette er ingen klar fordømmelse. Isteden føyer det seg inn i rekken av lignende utsagn. Afsar har tidligere bagatellisert betydningen av unge gutter som reiser til Syria for å slutte seg til krigen der, sier Alzaghari.

Mehtab Afsar ønsker imidlertid å være klarere og sier følgende til Dagsavisen:

- IRN finner Profetens Ummahs tilslutning til Islamsk Stat bekymringsfullt og fordømmer forherliggjøring av den ideologien som IS og deres sympatisører forfekter. Profetens Ummah er ikke i posisjon til å uttale seg på vegne av majoriteten av muslimer.

Han understreker at IRN ved flere anledninger har fordømt deres forherligelse av vold og oppfordring til hatytringer.

- Det er vi som er i dialog med mennesker i det miljøet som betegnes som ekstremt. Det finnes mennesker vi kan lykkes med å få ut av dette miljøet - en avrekruttering. En slik langsiktig målsetting er viktigere enn kun å fordømme. Dette er også bakgrunnen for at vi utarbeider konkrete tiltak mot ekstremisme. Slik tar vi et oppgjør med dette fenomenet, sier Afsar.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med IRN for å høre om også de vil oppfordre til deltagelse på  mandagens demonstrasjon.

- BARBARISKE TERRORISTER: Imam Kamran Sheikh fra Stavanger oppfordrer folk til å skrive kronikker og leserinnlegg for å vise sin avsky. Foto: Mohammed F. Basefer/Linda Alzaghari/Minotenk
- BARBARISKE TERRORISTER: Imam Kamran Sheikh fra Stavanger oppfordrer folk til å skrive kronikker og leserinnlegg for å vise sin avsky. Foto: Mohammed F. Basefer/Linda Alzaghari/Minotenk Vis mer