Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber muslimer ta ferie fra jobben under ramadan hvis de ikke klarer begge deler

Muslimske Sølva Saxelin har et klart råd til trosfeller som ikke håndterer både fasten og arbeidslivet i Norge.

TA FERIE: - Hvis man føler at det blir for mye å faste og samtidig jobbe, for eksempel hvis man har en veldig fysisk jobb og er redd for å ikke yte nok, bør man ta ferie i deler av ramadan istedet for å la være å faste, sier Saxelin, som i går ble intervjuet i avisa Dagen om sitt syn på fastemåneden. Foto: Privat.
TA FERIE: - Hvis man føler at det blir for mye å faste og samtidig jobbe, for eksempel hvis man har en veldig fysisk jobb og er redd for å ikke yte nok, bør man ta ferie i deler av ramadan istedet for å la være å faste, sier Saxelin, som i går ble intervjuet i avisa Dagen om sitt syn på fastemåneden. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag startet muslimenes fastemåned ramadan - og fram til id 6. juli skal troende over hele verden faste fra soloppgang til solnedgang.

Det kan gjøre deg både sliten og slapp å gå så lenge uten mat.

Muslimske Sølva Saxelin har et klart råd til trosfeller som ikke håndterer både fasten og arbeidslivet i Norge: Ta ut ferie.

- Hvis man føler at det blir for mye å faste og samtidig jobbe, for eksempel hvis man har en veldig fysisk jobb og er redd for å ikke yte nok, bør man ta ferie i deler av ramadan i stedet for å la være å faste, sier Saxelin, som mandag ble intervjuet i avisa Dagen om sitt syn på fastemåneden.

Bør ikke kreve tilrettelegging Hun tror ikke ramadan skaper store problemer på norske arbeidsplasser. Hovedpoenget hennes er at ramadan er en privatsak som muslimer selv bør ordne opp i og at muslimer ikke skal kreve at samfunnet tar hensyn.

Hun understreker at det ikke er nødvendig å ta ferie for alle. Noen kan enkelt gjøre arbeidsdagen litt enklere for seg selv ved å for eksempel bytte seg til kveldsvakter i stedet for dagvakter.

- Vi muslimer er selv ansvarlig for tilretteleggingen rundt ramadan. Jeg synes ikke det ansvaret skal legges på samfunnet eller arbeidsgiver. Ansvaret ligger på oss og ikke samfunnet, for det er vi som er minoriteten, og jeg synes ikke vi skal kreve det, sier hun.

Kan nektes Ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudets veileder er arbeidsgivere pliktig å tilrettelegge så langt de kan for å få fasten til å gå opp, såfremt det ikke går utover arbeidsutførelsen deres. 

Dersom det gjør det, har de imidlertid ingen rett til å faste. Og det er i sånne tilfeller at Saxelin mener at man heller bør ta ferie fra jobb enn å la være å faste.

Shoaib Sultan, MDG-politiker og ansatt i Antirasistisk Senter, er til dels enig.

Synes ikke noe om unnasluntring Han synes heller ikke at arbeidsgivere skal tilrettelegge for mye for folk, og påpeker at mange tar sommerferie i disse tider uansett.

- Hvis de vil ta ferien i fasten må de bare gjøre det, men jeg vet at noen ønsker å ta ferie i fasten og bruke dagene til å sove for så å våkne om kvelden når man skal spise, og det synes jeg ikke er like greit. Jeg synes ikke det holder helt. Det er tøft å gå sulten, men det synes jeg også litt at det skal være, sier Sultan til Dagbladet. 

Han vet ikke hvor utbredt det er at folk gjør fasten enklere på den måten, men synes ikke noe om det.

Han understreker likevel at folk står fritt til å løse fasten som de vil.

- Jeg prøver å mene minst mulig om hva den enkelte skal gjøre, det må folk finne ut selv, sier han.

Under ramadan avstår de fleste muslimer fra å drikke og spise fra soloppgang til solnedgang. Når solen har gått ned, samles familienen til måltider.

Barn, gravide og syke unntas fra fasten.

Ramadan markeres fordi muslimene tror at profeten Muhammed mottok sin første åpenbaring i måneden ramadan. Fastemåneden avsluttes med id-feiringen som begynner ved solnedgang den siste dagen i ramadan, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!