Ber myndighetene utsette Gardermoen-åpning

De flyplassansatte på Fornebu mener åpningen av hovedflyplassen på Gardermoen må utsettes. Med dagens veistandard og kapasitet ved Gardermoen, er åpning 8. oktober uansvarlig overfor både passasjerer, ansatte og hele distriktet, mener Harald Høier i flyttekomiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyttekomiteen for de flyplassansatte på Fornebu slo fast på en pressekonferanse i dag, at Samferdselsdepartementet ikke har overholdt utbyggingsvedtakene for veitransporten. Og at dagens veisystemer til Gardermoen ikke tåler trafikkøkningen som kommer fordi Romeriksporten ikke åpner som planlagt.

Høier mener de helse- og sikkerhetsmessige aspektene er satt helt til side i denne saken, og frykter et «trafikk-ragnarok» på strekningen Oslo- Gardermoen.

Ansatte krever hus

- Så lenge Romeriksporten ikke kan åpne til planlagt tid, henstiller vi på det sterkeste til myndighetene om at åpningen utsettes. Alle forutsetninger bør være på plass før åpning, sier Høier. Blir det ikke utsettelse, krever de flyplassansatte ved Fornebu busstransport til Gardermoen som et minimumskrav.

- Samtidig må vi kunne stille en reisetidsgaranti, slik at vi sikres tilstrekkelig hvile mellom øktene, og at reisingen ikke går utover fritiden, sier Tom Stensen i flyttekomiteen. Stensen la til at dersom de flyplassansatte pendlerne ikke kommer på jobb i rett tid, kommer heller ingen ut på reise.

Komiteen mener at flyplassen ikke bør åpne før flytogene går som normalt gjennom Romeriksporten, og alle veier er ferdig oppgradert.

Må pendle

Dersom majoriteten av de 9.000-10.000 flyplassansatte må kjøre privatbil til Gardermoen, vil denne pendlingen forsterke trafikkproblemene. Og masseflytting til Akershus, er i følge komiteen ikke mulig.

Tom Stensen mener at det ikke er gjennomførtbart at en stor andel ansatte flytter til Akershus for å komme nærmere arbeidsstedet.

- De økonomiske forholdene i fylket ligger ikke til rette for det. Kommunene i Akershus har sendt brev til oss, der de skriver at det ikke er plass til oss. Den samme beskjeden har vi fått fra fylket. I 2015 er det lagt opp til at halvparten av de ansatte skal bo på Gardermoen, så det blir pendling i mange år framover, sier Stensen.

(NTB)