SVERTES: - Vi ser at det er svertekampanjer mot oss og at det spres falske nyheter, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen. Her sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande i 2015.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SVERTES: - Vi ser at det er svertekampanjer mot oss og at det spres falske nyheter, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen. Her sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Nestleder Ola Elvestuen frykter fremmed makt vil manipulere valget

Ber Nasjonal sikkerhetsmyndighet granske mulig fremmed valg-påvirkning

Partileder Trine Skei Grande utsatt for netthets fra Baltikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nestleder i Venstre Ola Elvestuen bekrefter dette overfor nettstedet Aldrimer.no.

Han påpeker at partileder Trine Skei Grande har blitt utsatt for hets, og at partiet i den grad de kan finne ut av ting selv, har sett at deler av dette har sin opprinnelse i, eller tilknytning til, Baltikum. Han mener sikkerhetsmyndighetene nå må gjøre en vurdering av om fremmede makter prøver å påvirke det norske valget.

- Innblanding har skjedd i flere land, og vi må være forberedt på at det er, eller kan bli, tilfelle også fram mot det norske valget. Det må være NSM som gjør det. Vi har ikke ressurser eller mulighet til å ettergå dette, utover at vi ser at det er svertekampanjer mot oss og at det spres falske nyheter, sier Elvestuen til NTB.

Netthets

Opphavet til svertekampanjen er Facebook-gruppen «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift», som senere har fått navnet «Nei til Venstres flyseteavgift». Gruppen har 80.000 følgere, og via den har motstandere av den omstridte avgiften forfalsket nyheter fra mediehus på Facebook for å ramme Venstre-lederen, ifølge Aldrimer.no

I desember i fjor uttalte Skei Grande at gruppen hadde avlet fram flere drapstrusler, og at hun i perioder hadde hatt behov for politibeskyttelse.

Siden 1. juli har gruppen også markedsført nettstedet «Dinavis.no», som i likhet med gruppen er kritisk til Venstre, partilederen de omtaler som «Avgifts-Trine», og til flyseteavgiften.

Nettstedet har lansert seg som en «uavhengig og lettlest nettavis med politikk, samfunnsliv, reiseliv, forbrukerjournalistikk og økonomi i hovedfokus», og skriver at de har kontorer i Estland og er eid av et estisk mediekonsern, men at journalistene har sitt virke i Oslo og Bergen.

Generell gransking

Elvestuen understreker overfor NTB at det ikke er disse spesifikke gruppene Venstre mener NSM bør granske. NSM bør se generelt på om det er noen som prøver å manipulerer det norske valget. Han trekker spesielt fram Russland som opphavet til eventuelle bakmenn.

- Er det en påvirkning som pågår, så er det for å undergrave demokratiet og legitimiteten i det fra en fremmed makt. NSM må gå inn for å finne ut om det er tilfelle eller ikke. At russerne gjør dette så systematisk i så mange land, er noe flere nasjoner må ha en strategi for, både i Europa og NATO, sier Elvestuen.

Overflatisk undersøkelse

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter at de har blitt kontaktet av partiet ved to anledninger for å se på saken. Avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius sier til nettstedet at de kun har gjort overfladiske undersøkelser. Han vil ikke si om de har blitt kontaktet av flere partier.

- Det kan jeg ikke uttale meg om. Dette har ikke vært et tema vi har jobbet med. Nå skal vi begynne å se litt på problematikken, sier Pretorius, som også er leder for NSMs cybersikkerhetsavdeling.

Også PST bekrefter via kommunikasjonsdirektør Trond Haugbakken at de er kjent med saken knyttet til Facebook-gruppen. De vil ikke kommentere de angivelige koblingene til Baltikum.

NTB