Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber NATO om beskyttelse

Kosovoalbanske ledere krevde i dag at NATO oppfyller løftene om å beskytte kosovoalbanerne etter at de undertegnet fredsavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den serbiske militær-og politimaskinen startet en storstilt offensiv i mange deler av Kosovo, sa medlem av UCK-geriljans generalstab, Jakup Krasniqi ved ankomsten til Tirana.

- Vi har ikke mange muligheter når det gjelder den serbiske krigsmaskinen. Enten å kjempe eller bli drept, sa Krasniqi.

- Situasjonen utover i landet er katastrofal og NATO må intervenere så raskt som mulig for å stanse serberne, sa geriljakommandant Ram Buja.

- Det internasjonale samfunn presset kosovoalbanerne til å undertegne fredsavtalen i Paris og må nå holde sine løfter, sa Buja.

Kosovoalbanernes uoffisielle president Ibrahim Rugova snakket også om en storoffensiv og ba om beskyttelse av sivilbefolkningen.

OSSE ut

De 1.381 OSSE-observatørene var ute av Kosovo i morgentimene. Det ble ikke lagt hindringer i veien for evakueringen av de OSSE-ansatte. Den siste som forlot Kosovo var gruppas leder, William Walker. På en pressekonferanse i Skopje senere på dagen fortalte han at alle OSSE-folkene hadde mistet sine visum til Jugoslavia i det øyeblikk de krysset grensen. Skal de tilbake må det fremforhandles et helt nytt mandat, men Walker trodde kanskje ikke at de som eventuelt blir med en NATO-styrke trenger visum.

Fordrevet

Fra flere hold kom det meldinger om at de store serbiske troppeansamlingene gikk til aksjon lørdag morgen. Bevæpnede serbere i hvite kamuflasjedresser og svarte finlandshetter jaget tusenvis av kosovoalbanere ut av deres hjem i byen Srbica, opplyste lokale øyenvitner.

Kolonnen av flyktninger strakk seg flere kilometer gjennom høydedragene i den sentrale Drenica-regionen. Menn, kvinner og barn flyktet i isnende kulde uten andre klær enn det de gikk og sto i. Mange barn svirret gråtende og tynnkledte rundt, ute av stand til å finne sine foreldre.

Bare til byen Glogovac skal det ha kommet 18.000 flyktninger, ifølge den tyske hjelpeorganisasjonen Cap Anamur.

- Dra til Albania

- De hadde på seg hvite uniformer med svarte masker. Vi flyktet ikke av oss selv. De tvang oss til å dra. De kom klokken 8.30. Vi satt hjemme da da brøt seg inn og tvang oss ut med våpen, sa Selim Dragaj (37) fra Srbica.

- De sa til meg «du kan ta skoene dine og gå til Albania. Albania er hva du ønsket deg og Albania er hva du skal få», sa Dragaj mens han ble slengt fram og tilbake på lasteplanet sammen med resten av familien.

Tok alt

I nabolandsbyen Lausa befant 24 år gamle Imir Zeqiri fra Srbica seg. Han så ut som han var slått. Leppa var delt og buksene var fulle av blodflekker.

- De kom inn i husene våre. De ba om penger og vi ga dem alt vi hadde, og så gikk de løs på oss. De tok bilene vår, alt vi hadde. De truet til og med at de skulle drepe kvinner og barn, sa Zeqirir.

Han snakket også om menn i hvite overaller og svarte masker.

Srbica hadde trolig 13.000 innbyggere før serberne slo til, hvorav 10.000 var faste innbyggere. 3.000 var flyktninger fra andre deler av Kosovo.

(NTB-Reuters)