Nato-svar på russiske raketter:

Ber Nato være avmålte, mens Tyskland vurderer atomsvar

Samtidig som Nato-sjef Jens Stoltenberg ber sine 29 medlemsland om å være avmålte i sine svar på et russisk rakettsystem, vil ikke Tyskland utelukke noen ting. Inkludert atomvåpen.

ATOMALTERNATIV: Alle alternativer må ligge på bordet i diskusjonene om hvordan Vesten skal reagere på de nye rakettene Russland har utplassert, advarer Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen. Foto: AFP / NTB Scanpix
ATOMALTERNATIV: Alle alternativer må ligge på bordet i diskusjonene om hvordan Vesten skal reagere på de nye rakettene Russland har utplassert, advarer Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På en pressekonferanse i Brussel varslet Nato-sjef Jens Stoltenberg flere mottiltak som svar på Russlands missilsystem SSC-8. Hva disse tiltakene vil bestå i, ville han ikke gå nærmere inn på, men sa:

- Alle skritt vi tar, er defensive. Vi vil ikke ha et nytt våpenkappløp.

Han ba samtidig Natos 29 medlemsland om å være «avmålte» i sine svar på det russiske missilsystemet, som Nato mener bryter INF-avtalen, en nedrustningsavtale.

Vil ikke utelukke atomsvar

Det står i kontrast til hvordan Tyskland har sagt at de vurderer saken. På vei inn til Natos forsvarsministermøte onsdag, ville ikke den tyske forsvarsministeren Ursula von der Leyen utelukke noen ting.

Inkludert atomvåpen som svar på de russiske rakettene.

- Fordi vi nå er helt i startfasen av diskusjonen, er det viktig at vi ikke allerede nå begynner å rangere eller utelukke enkelte alternativer. Hele paletten må ligge på bordet, sa den tyske forsvarsministeren.

Da Stoltenberg ble konfrontert med denne uttalelsen, gjentok han igjen at Natos svar vil være «defensive» og «avmålte».

- Vi har nå ingen intensjoner om å sette ut atomvåpensystemer i Europa.

Overfor NTB nektet også Norges utenriksminister, Frank Bakke-Jensen (H) å utelukke at Nato ser seg nødt til å utplassere flere atomvåpen i Europa.

- Det er ikke et svar jeg vil gi deg nå, sa Bakke-Jensen til NTB.

Nedrustningsavtale

Det var på en pressekonferanse etter forsvarsministermøtet i Brussel at Stoltenberg tok til orde for en varsom tilnærming overfor Russland.

De hadde diskutert INF-avtalen, som om seks måneder kan være historie. USA og Nato mener Russland over flere år ikke har overholdt avtalen, som forbyr mellomdistanseraketter.

Avtalen ble inngått mellom USA og Sovjetunionen i 1987, men i år trakk USA formelt seg fra nedrustningsavtalen. Det tok ikke lang tid før Russland gjorde det samme.

Det fremste eksempelet på det Nato og USA beskriver som avtalebrudd fra Russlands side, er det russiske missilsystemet SSC-8.

- Alle Natos 29 medlemsland er enige i at det russiske missilsystemet SSC-8 utgjør en betydelig risiko for vår sikkerhet. Det er mobil og vanskelig å oppdage. Systemet kan nå europeiske byer, og kan bære konvensjonelle stridshoder og atomstridshoder, sa Stoltenberg under pressekonferansen.

Stoltenberg la til at Nato forbereder seg på en verden uten INF-avtalen, men ba samtidig Russland ta skritt for å overholde avtalen. Og poengterte at avtalen ikke er historie før om seks måneder.

Stoltenbergs håp er ennå at avtalen kan reddes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer