Ber Nav prioritere kontroll

Regjeringen instruerer Nav til å sette av 30 saksbehandlere til å kontrollere dagpengeutbetalinger fra coronatida. «Hål i håvet», sier Mímir Kristjánsson i Rødt om prioriteringen mens matkøene vokser.

ØKER KONTROLLEN: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) ber Nav prioritere økt kontroll. Foto: Alf Simensen / NTB
ØKER KONTROLLEN: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) ber Nav prioritere økt kontroll. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er helt i «hål i håve» at Nav - midt i en fattigdomskrise - får beskjed om å prioritere etterkontroller av arbeidsløse som fikk penger under pandemien. Har ikke den norske velferdsstaten viktigere oppgaver akkurat nå enn å kreve inn mindre feilutbetalinger som er flere år gamle? spør Rødt-politiker Mímir Kristjánsson.

Det er i salderingen av 2022-budsjettet at regjeringen instruerer Nav til å gå på jakt og se om de finner noen som fikk dagpenger under coronatida som ikke skulle hatt det.

OPPRØRT: Mímir Kristjánsson (Rødt) omtaler den siste instruksen til Nav som «hål i håve». Foto: Ole Berg Rusten / NTB
OPPRØRT: Mímir Kristjánsson (Rødt) omtaler den siste instruksen til Nav som «hål i håve». Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer

Regjeringen mener Nav burde sette av 30 årsverk til jakten.

«Nå vil departementet be etaten om å omprioritere ressurser tilsvarende om lag 30 årsverk til å gjennomføre flere etterkontroller med formål om å avdekke flere feilutbetalinger», skriver regjeringen i saldert budsjett.

- Bør hjelpe folk

Akkurat den prioriteringen av Navs begrensede ressurser reagerer altså Rødt-profilen på.

- Matkøene vokser i norske byer, og over 200 000 husstander må be om hjelp til mat eller hoppe over måltider for å få hverdagen til å gå rundt. Da bør Nav bruke alle sine ressurser på å hjelpe folk i nød, ikke sløse bort tid på å drive etterkontroll av gamle saker, sier Kristjánsson og mener dette uansett nå eventuelt er snakk om gammel spilt melk:

- Under pandemien hastet det å få utbetalt dagpenger til mange hundre tusen mennesker som ble fratatt jobben. At en arbeidsløs eller to har fått en krone for mye i en kaotisk tid, kan like gjerne være Navs feil.

Nav-kritikk

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen viser til at Riksrevisjonen har kritisert at Nav i begrenset grad har gjennomført etterkontroller av mulige feilutbetalinger fra coronatida.

Kritikken følges nå opp med handling.

- Det er viktig for tilliten til velferdsstaten å sikre korrekte utbetalinger, og justere eventuelle feil om nødvendig. Derfor omprioriteres ressurser tilsvarende om lag 30 årsverk til å gjennomføre flere etterkontroller med formål om å avdekke flere feilutbetalinger, skriver Mjøs Persen i et skriftlig svar til Dagbladet.

Det er utbetalinger på over 60 000 kroner av dagpenger som nå skal prioriteres.

- Det er ved de antatt høyeste feilutbetalingene hvor sannsynligheten for å avdekke bevisst svindel er høyest, skriver Mjøs Persen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer