Ber nordmenn melde seg for å komme ut av Libya

Bare en håndfull tilbake. Men Jotun maler på i Tripoli.

 HERSKER I TRØBBEL:  Libyas diktator Muammar Kadhafi her sist sett i vennligsinnet selskap i libysk statlig tv i går. FOTO: LIBYSK TV/AP/SCANPIX.
HERSKER I TRØBBEL: Libyas diktator Muammar Kadhafi her sist sett i vennligsinnet selskap i libysk statlig tv i går. FOTO: LIBYSK TV/AP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksdepartementet oppfordrer nordmenn som trenger hjelp med å komme ut av Libya om å kontakte norske myndigheter.

Danske og svenske myndigheter skjerpet tidligere i dag sine reiseråd til å be borgere om å dra ut av det opprørstruede landet.

Telegiganten Sony Ericsson satte opp ekstrafly fra Tripoli i dag for å evakuere svensker.

Slik tiltak har ennå ikke vært aktuelt for norsk UD eller norske bedrifter.  UDs reiseråd fra lørdag gjelder - med hovedvekt på ikke å reise inn i Libya nå.

Her finner du de oppdaterte UD-rådene for Libya og andre land i regionen.

Et fåtall nordmenn - Fra tidligere er det et 20-talls nordmenn i Libya som har registrert seg hos norske myndigheter. Og mange av dem har reist ut før situasjonen har tilspisset seg siste døgnet. Men det er ingen registreringsplikt, og derfor ber vi nordmenn som trenger assistanse om å ta kontakt, sier kommunikasjonsrådgiver Marthe Lerberg Kopstad i UD til Dagbladet.

Hun understreker at mange nordmenn som jobber i de uroutsatte landene i regionen har blitt godt ivaretatt av sine arbeidsgivere.

Fram til i dag har flytrafikken gått uten problemer til og fra hovedstaden Tripoli.

- Men utover dagen har vi fått motstridende rapporter om hvorvidt internasjonale fly letter eller ikke, sier UD-rådgiveren.

Statoil har stengt sitt Libya-kontor. Jotun holder i gang

Malingfabrikanten Jotun er store i det nordafrikanske landet med ialt 55 ansatte.

Avdelingen med 11 ansatte i landets nest største ny Benghazi ble stengt og varelageret sikret før helgen på grunn av uroen der.

Jotun holder i gang Men hovedkontoret i Tripoli med 44 ansatte holder virksomheten i gang.

- Det er ingen nordmenn som jobber for Jotun i Libya. Det er i hovedsak lokalt ansatte og noen egyptere. Så situasjonen blir vurdert ut fra det, sier kommunikasjonssjef Celin Huseby ved Jotuns hovedkontor i Sandefjord til Dagbladet.