Ber Norge om rettsmedisinsk hjelp

Flere land får ikke svar på sine tilbud om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norge skal hjelpe USA med å identifisere sine døde etter Katrinas omfattende herjinger i delstatene Alabama, Lousiana, Florida og Mississippi hvor så mange som ti tusen fryktes døde. Det bekrefter UD.

- Vi fikk tilbakemelding for to dager siden om at det de trenger er hjelp til det rettsmedisinske, sier informasjonsrådgiver i UD, Cathrine Andersen, til Dagbladet.no.

Nøyaktig hva Norge skal sende, er ikke klart.

- Vi venter på nærmere avklaring på spesifikt hva de trenger. Hva vi skal sende kommer også an på hva vi har tilgjengelig innenfor rammen på ti millioner kroner, sier Andersen.

Svarer ikke på tilbud

Tidligere har Norge tilbudt hjelp innenfor søk og redning. Eksperter og redningsmannskaper ble stilt til rådighet etter anmodning fra FN og Det amerikanske Røde Kors.

Flere land klager på at de ikke får svar på sine tilbud om å hjelpe USA. Nødhjelpen deres «sitter fast» i det amerikanske byråkratiet. Den svenske hjelpen, et Hercules-fly med blant annet vannrensingsanlegg, har ventet i flere dager på Landvetter flyplass utenfor Göteborg, skriver Göteborgsposten.

- Vi vet ikke helt hvorfor, men det virker som om systemet har korket igjen mottakerdelen, sier presserådgiver Claes Thorson til Göteborgsposten.

BÆRER UT LIKENE: Rettsmedisinere er i gang med å hente ut de døde fra de orkanrammede områdene i USA. Foto: REUTERS/ SCANPIX
BÆRER UT LIKENE: Rettsmedisinere er i gang med å hente ut de døde fra de orkanrammede områdene i USA. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

Landet er bare ett av 90 land, av disse 19 EU-land, som ikke har fått svar på sine tilbud om hjelp fra den amerikanske nødhjelpsorganisasjonen FEMA. Noen av landene, som Iran og Cuba, ser det ut til at USA ikke vil ha hjelp fra.

Amerikanske myndigheter har siden omfanget av katastrofen ble kjent, blitt kritisert for at nødhjelpen kom for seint.

I dag ble det også klart at en rettsmedisinsk kjendis, Porntip Rojanansunand fra Thailand, også skal bidra i USA. Rojanansunand, som er en av Thailands fremste rettsmedisinere, fikk stjernestatus under Tsunami-katastrofen i Sørøst-Asia. Fra før har USA takket nei til bistand fra thailandske leger og sykepleiere, melder AP.

TIL USA: Rettsmedisiner Porntip Rojanansunand skal hjelpe til etter orkanen i USA: Hun ble kjendis etter tsunamien i Sørøst-Asia.