Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Norge rydde opp

FNs spesialutsending mener homoterapi må forbys. Nå varsler Ap omkamp om norsk utredning.

VIL HA FORBUD: FNs spesialutsending advarer på det sterkeste mot såkalt homoterapi og vil ha et forbud. Her fra Pride-paraden i Oslo i fjor. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
VIL HA FORBUD: FNs spesialutsending advarer på det sterkeste mot såkalt homoterapi og vil ha et forbud. Her fra Pride-paraden i Oslo i fjor. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

«Hva skjer a?» spør likestillingspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Anette Trettebergstuen i et skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

FNs uavhengige ekspert Victor Madrigal-Borloz skal legge fram en fersk rapport for FNs menneskerettighetsråd.

Her ber han alle land om å innføre et forbud mot konverteringsterapi eller såkalt homoterapi.

Flere land har allerede innført forbud mot konverteringsterapi, blant dem Tyskland, Malta, Ecuador, Brasil og Taiwan, men Norge er ikke et av dem.

Skulle vært i gang

Da Ap foreslo et forbud i fjor høst ble det stemt ned. I stedet ble det vedtatt å utrede et slikt forbud.

SPØR HVA SOM SKJER: Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Lars Eivind Bones
SPØR HVA SOM SKJER: Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Abid Raja var frittalende og mente forbudet bare burde vedtas. Nå er han ansvarlig for det hele. I fjor ble det sagt at denne utredningen skulle være på plass i vår. Mye er forsinket på grunn av corona, men dette er ingen krevende utredning. Derfor etterlyser jeg hva som skjer, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Utredningen ble vedtatt mot KrFs støtte.

Kjell Ingolf Ropstad mente det ikke var nødvendig med et forbud. Han mener overgrep, vold og «terapi» som er til skade for enkeltmennesker, alt er forbudt i dag. KrFs bekymring er at et nytt forbud vil begrense hva trossamfunn og enkeltmennesker kan tro og mene.

Varsler omkamp

FN-utsendingen peker på at det er store mengder bevis på at det kan gi langvarig fysisk og psykisk skade og at det er nødvendig med et globalt forbud.

- Det er klar tale. Vi liker å tro at vi i Norge er så gode på likestilling og menneskerettigheter, men vi har ting å rydde opp i her hjemme også, sier Trettebergstuen.

STØTTE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja forteller om viktigheten av å støtte pride-marsjen, selv om det i år blir digitalt. Foto: Christian Wehus Vis mer

Hun viser til avsløringer rullet opp av VG i fjor som viste at dette også ble praktisert i Norge.

- Jeg synes ikke Norge skal være stolt av den debatten vi hadde rundt dette, som endte med at et forbud skulle utredes. Alt annet som vi anser som skadelig, forbyr vi. Her var det en interessekonflikt i regjeringen, KrF ønsker ikke å regulerer dette fordi mange av deres kjernevelgere synes det er greit, hevder Tretteberstuen som varsler omkamp.

- Nå må regjeringen levere denne utredningen. Uavhengig av hva de konkluderer, vil vi ta dette opp igjen.

- Ap vil foreslå et forbud på nytt?

- Ja, absolutt. Vi kommer ikke til å gi oss på dette. Dette er en grunnleggende menneskerettighetssak. Det er noe FN mener det er viktig å rydde opp i og det gjør at Norge faller på lista over land det er godt å være skeiv i, påpeker hun.

PRIDE-PARADEN: Jonas Gahr Støre er veldig imponert over oppmøtet, men mener at det er plass til én til i toget. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Madeleine Hatlo Vis mer

- Vi tror ikke at alt stoppes hvis loven vedtas. men det er et viktig og klart signal til de som driver med dette om at det ikke er greit. Dette kan du straffes for. Enda viktigere er det at det er et tydelig signal til ungdom som blir utsatt for dette, at det ikke er noe de skal finne seg i, sier Ap-politikeren.

- Nybrottsarbeid

Statssekretær Gunhild Berge Stang (V) i Kulturdepartementet avviser at det er et enkelt utredningsarbeid.

- Det er få land som har spesifikke forbud mot konverteringsterapi. Dette er derfor nybrottsarbeid som reiser mange vanskelige juridiske problemstillinger, skriver hun i en melding til Dagbladet.

- Om det skal foreslås et forbud mot konverteringsterapi, må dette bygge på et solid faglig grunnlag. Kulturdepartementet er sammen med andre departementer godt i gang med en utredning. Når den vil være ferdig er dessverre vanskelig å anslå. Covid-19 har ført til at mange oppgaver har blitt utsatt, og det gjelder også dette arbeidet, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!