Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Norge slutte med tvangsretur til Afghanistan

Ambassadør mener situasjonen er for usikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter bør slutte å tvangssende afghanske asylsøkere tilbake til hjemlandet, mener Afghanistans ambassadør til Norge.

Flere humanitære organisasjoner har advart mot den økte uroen i Afghanistan. Ambassadør Jawed Ludin ber nå om en midlertidig stans i tilbakesendelsene.

- Sannsynlig at folk vil lide

- Det er et generelt miljø av usikkerhet i landet, og det er sannsynlig at folk vil lide. Tvangshjemsendelse er ikke et nyttig tiltak på dette tidspunktet, sier Ludin til NRK.

34 asylsøkere har hittil i år blitt tvunget til å returnere til Afghanistan. Arbeids- og inkluderingsdepartementet avviser at det er aktuelt med en midlertidig stans i hjemsendelsene.

- Det er en konkret vurdering av situasjonen for den enkelte person, og vi mener det er forsvarlig å returnere. Det er viktig at disse asylsøkerne behandles på samme måte som andre asylsøkere, sier ekspedisjonssjef Tore Arne Aas.

Advarer mot sultkatastrofe

Fem millioner afghanere er samtidig truet av alvorlig matmangel. Bistandsytere har så langt bare lovet mindre enn en femdel av pengene som trengs for å avverge en sultkatastrofe, advarer hjelpeorganisasjonen Oxfam.

USTABILT: Afghanske sikkerhetsstyrker patruljerer gatene i Kabul. Det skjer stadig nye luftangrep og volden fortsetter å herje i landet. Foto: SYED JAN SABAWOON/EPA/SCANPIX
USTABILT: Afghanske sikkerhetsstyrker patruljerer gatene i Kabul. Det skjer stadig nye luftangrep og volden fortsetter å herje i landet. Foto: SYED JAN SABAWOON/EPA/SCANPIX Vis mer

I Daikundi-provinsen i de midtre delene av Afghanistan er situasjonen den verste på over 20 år, het det i en Oxfam-kunngjøring lørdag. FN har ikke nok personale i landet til å samordne den massive hjelpeinnsatsen som må til, framholdt organisasjonen.

- Store deler av Afghanistan står overfor en krise som skyldes et sammenfall av uheldige faktorer: En hard vinter, høye matpriser, tørke og økende usikkerhet, het det i kunngjøringen. Oxfam ber verdenssamfunnet handle raskt for å avverge en humanitær katastrofe.

Nye sammenstøt

Samtidig fortsetter volden å herje Afghanistan. Talsmenn for den amerikanskledede alliansen i landet sa lørdag at flere geriljafolk er drept i nye sammenstøt og flyangrep nord for hovedstaden Kabul.

Kampene brøt ut da alliansens soldater angrep opprørere i Nijrab-distriktet i provinsen Kapisa fredag. Opprørerne skjøt tilbake med maskingevær og rakettdrevne granater, og allianseoffiserer kalte da inn flystøtte.

(NTB)

image: Ber Norge slutte med tvangsretur til Afghanistan
BEKYMRET: Afghanistas ambassadør til Norge Jawed Ludin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!