Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Norge ta i mot iranske flyktninger i Nobelpris-ånd

Regimemotstander Maryam Rajavi oppfordrer Solberg-regjeringen til å vise vei.

STØTTE: Maryam Rajavi, leder for det iranske motstandsrådet i eksil, fikk støtte av tidligere kongressmedlem Patrick Kennedy under Iran-konferansen på Nobelinstituttet i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STØTTE: Maryam Rajavi, leder for det iranske motstandsrådet i eksil, fikk støtte av tidligere kongressmedlem Patrick Kennedy under Iran-konferansen på Nobelinstituttet i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra talerstolen i Nobelinstituttet henstilte Maryam Rajavi, president i National Council of Resistance of Iran, til norske myndigheter om å gå i bresjen for en internasjonal gransking av 1. september-massakren i flyktningeleiren Camp Ashraf.

- Vi vet at Irak var direkte involvert. FN har fordømt massakren, men har ellers ikke gjort noe. Jeg kom hit for å få den norske regjeringen til å bryte tausheten.

Fordi Norge har en lang tradisjon i å kjempe for menneskerettigheter, sier Maryam Rajavi.

130 hengt Fra sitt eksil i Paris har 60-årige Rajavi ledet det iranske motstandsrådet siden 1993. Etter 35 år med fundamentalistisk styre i Teheran er situasjonen dystrere enn noensinne.

Bare siden nyttår er 130 regimekritikere hengt, tusenvis opplever tortur.

- En total manglende respekt for menneskerettigheter. Mitt håp er at Norge skal åpne veien for andre europeiske land ved å ta i mot iranske flyktninger, samt å intitiere en uavhengig etterforskning av massakren 1. september, sier hun.

Eneste løsning Kjell Magne Bondevik oppfordret Maryam Rajavi til å gi sin vurdering av regimeskifte eller å jobbe for reformere Iran fra innsiden.

- Vi tar selvsagt imot alle reformer med glede.
Men i en situasjon der vi opplever en økning i henrettelser av politiske fanger, mener jeg at den eneste løsningen er regimeskifte.

Derfor er internasjonale sanksjoner viktige for å tvinge regimet til forhandlingsbordet, sier Maryam Rajavi.

Lær av historien! Tidligere kongressmedlem Patrick Kennedy trakk linjene fra sin onkel John F. Kennedys berømte Berlin-opptreden til dagens Iran.

- Verdenssamfunnet må stå sammen med de som kjemper for demokrati i Iran. Se på betydningen av Nobels Fredspris som dere har delt ut, for Polen, for Sør-Afrika, for Øst-Timor. Vi må lære av historien, sier Patrick Kennedy.

- Derfor er det et kraftig signal til regimet i Teheran hvis Norge åpner dørene for iranske politiske flyktninger, at USA gjør det samme og at andre land følger etter, sier Kennedy.

Hele Norges coronakart