Ber Norge tiltale Saddams sønn

LONDON (Dagbladet): - Vi var i Oslo tidligere denne uka og la fram for påtalemyndigheten dokumenter som viser at et irakisk vitne ble mishandlet av Saddam Husseins sønn. Det forteller styreleder i Indict, Ann Clwyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indict overleverte onsdag til Riksadvokaten i Norge et detaljert skriv hvor anklagene mot Uday Hussein er listet opp. Han er skyldig i drap, tortur og andre overgrep, mener Indict. De er en organisasjon som ble opprettet for å bringe Saddam Hussein og hans nære medarbeidere for en internasjonal domstol for brudd på menneskerettighetene.

Av frykt for et vitnes sikkerhet ønsket først ikke Indict å si at anmeldelsen i Norge gjelder Uday Hussein. Men når Riksadvokatens kontor i Norge har oppgitt navnet, bekrefter Ann Clwyd dette.

Etterlyser Uday

I det britiske Underhuset sitter hun som innvalgt fra Wales for Arbeiderpartiet, der hun tilhører venstrefløyen.

Hun og generalsekretæren Charles Forrest hadde flere samtaler med norske politikere og påtalemyndigheter.

- Vi håper at norske påtalemyndigheter vil utstede en arrestordre mot den irakiske politikeren så han kan bli arrestert når han setter sine bein utenfor landet, og utlevert til Norge. Hvis det skjer, vil kanskje andre land gjøre det samme, sier hun.

Indict har fått fem land til å utstede arrestordre mot krigsforbryterne i Irak.

- Vi mener vi har en god sak i Norge, fordi vi har et vitne som er villig til å stille opp hvis krigsforbryteren blir arrestert, sier Ann Clwyd.

«Pinochet-sak»

Indict har for øvrig navngitt tolv som alle har torturert og drept motstandere, som har gasset i hjel sivile og massakrert hele landsbyer.

Organisasjonen håper at de en dag kan få i stand en «Pinochet-sak» i Europa mot en av de irakiske krigsforbryterne og dermed få avslørt det brutale regimet i åpen rett. Flere land var villige til å stille Pinochet for retten, blant annet Spania og Belgia. Nå håper Ann Clwyd at norske myndigheter vil ta anmeldelsen mot Uday Hussein så alvorlig at de stevner ham.

Hemmelig sted

Organisasjonen arbeider for at FN skal opprette en krigsforbryterdomstol for Irak, men hvis dette ikke skjer, oppfordres hvert land til å arrestere medlemmer av Saddam-regimet og stille dem for retten på stedet.

- Vi har de bevisene som skal til for å stille dem for retten, sier Ann Clwyd til Dagbladet.

Indict holder til på en hemmelig adresse i London. Der arbeider åtte etterforskere med å samle bevis. Bare den daglige lederen Charles Forrest og styrelederen Ann Clwyd står fram offentlig.

SKYLDIG? Av frykt for et vitnes sikkerhet ønsket først ikke Indict å si at anmeldelsen i Norge gjelder Uday Hussein. Men når Riksadvokatens kontor i Norge har oppgitt navnet, bekrefter styreleder i Indict, Ann Clwyd dette.