FEIL Å HEVE: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen har gjentatte ganger argumentert for at Norges Bank, her ved sentralbanksjef Øystein Olsen, gjør feil i å heve styringsrenten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FEIL Å HEVE: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen har gjentatte ganger argumentert for at Norges Bank, her ved sentralbanksjef Øystein Olsen, gjør feil i å heve styringsrenten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Ber Norges Bank om å avlyse renteøkninger

Sjeføkonomen i Eika Gruppen sammenligner Norges Bank med gammel pokerkompis.

(Hegnar.no:) Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika har gjentatte ganger argumentert for at Norges Bank gjør feil i å heve styringsrenten.

Og renteøkningen på september-møtet var den første av mange, skal vi tro den pengepolitiske rapporten fra sentralbanken.

- Det var når jeg så sentralbanksjef Øystein Olsen forsvare rentehevingen med at «denne var han trygg på» (i mangel av støtte i nøkkeltallene) at jeg tenkte på Gunnar, skriver Andreassen på sin blogg onsdag.

Gunnar gjorde seg bemerket i et pokerlag Andreassen deltok i på 1980-tallet.

- Ja, jeg var der den natten, en eller annen gang på begynnelsen av 80-tallet hvor Gunnar tapte skjorta på en dårlig bløff. En ting var at han hadde dårlige kort på hånden. Dessverre var han også en dårlig pokerspiller som ikke visste å kaste kortene i tide, fortsetter sjeføkonomen.

HEVER RENTA: Torsdag denne uken vil etter alt å dømme renta heves. Sjeføkonomene i de fire største bankene forklarer hvorfor, og Hallgeir Kvadsheim regner ut hva det kan bety for din økonomi. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

«Skrekklisten»

Han mener oddsen har endret seg for Norges Bank, og setter opp en «skrekkliste» av nøkkeltall som har kommet siden september-møtet.

- Det som for meg så ut til å være en dårlig hånd på september-møtet, har altså blitt enda svakere, oppsummerer Andreassen.

- Kast kortene

Han er klar på at Norges Bank bør avlyse fremtidige rentehevinger.

- Er det en sak kortspillet poker kan lære oss alle, er det at du bør kaste kortene når oddsene forverrer seg tilstrekkelig mye, avslutter sjeføkonomen.

Andre økonominyheter:
- Skal ikke helt se bort i fra nedsiderisiko
- Boligprisene vil ikke redde folk nå