Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Obama gjøre det rette

Julian Assange holdt pressekonferanse for verdenspressen og tilhengere utenfor den ecuadorianske ambassaden i London.

WIKILEAKS-GRÜNDER: Julian Assange leste opp sin tale noe etter kl 15 lokal tid. Foto: Carl Court / AFP / NTB Scanpix
WIKILEAKS-GRÜNDER: Julian Assange leste opp sin tale noe etter kl 15 lokal tid. Foto: Carl Court / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):I dag viste Assange seg for første gang på to måneder utenfor den ecuadorianske ambassaden i London. Han snakket til folkemengden av supportere og journalister som hadde møtt opp gjennom en mikrofon fra en balkong på ambassaden.

Dette ser ut å være gjort med overlegg slik at britisk politi ikke kan arrestere ham, med mindre de bestemmer seg for å gå inn på ambassadens område.

Assange entret den improviserte scenen som en folkehelt og til stor jubel fra publikum.

-Jeg står her i dag fordi jeg ikke kan stå sammen med dere der borte, sier han.

Takketale
Deretter følger en lang takketale til medarbeiderne i Wikileaks, de ansatte ved den ecuadorianske ambassaden, presidenten i Ecuador, en rekke latinamerikanske land og alle andre som har støttet han.

Assange varslet at det fredag vil bli et nødmøte mellom utenriksministrene i de latinamerikanske landene hvor man skal diskutere hans situasjon.

Til familien og barna sier Assange følgende:

- Tilgi meg. Vi gjenforenes snart.

Assange hyller også de oppmøtte

- Verden følger med fordi dere er her, uttalte han.

Ber Obama gjøre det rette Assange kom også med en direkte appell til president Obama:

- Jeg ber Obama om å gjøre den rette tingen. USA må gi avkall på sin heksejakt mot Wikileaks. De må slutte å straffeforfølge våre ansatte og støttespillere.

USA og andre stormakter må slutte å forfølge journalister, mediaorganisasjoner og varslere, oppfordret han. Blant annet nevner han det russiske bandet «Pussy Riot» som nylig ble dømt til tre års fengsel i Russland.

Manning er en helt Assange benyttet også muligheten til å hedre Bradley Manning.

- Hvis han har gjort det han er beskyldt for å gjøre, så er han en helt og et eksempel til etterfølge for alle. Han er en av de største politiske fangene i verden. Han har vært 850 dager i forvaring uten rettssak, selv om den juridiske maksimumsgrensen for slik forvaring er 120 dager, uttalte Assange før han forlot balkongen og gikk inn i ambassadens igjen.

POLITISK ASYL: Assange befinner seg inne i den ecuaforianske ambassaden i London hvor han fikk innvilget politisk asyl tidligere denne uka. I dag har store politistyrker møtt opp utenfor ambassaden før Assanges varslede offentlige opptreden. Foto: CARL COURT / AFP Photo
POLITISK ASYL: Assange befinner seg inne i den ecuaforianske ambassaden i London hvor han fikk innvilget politisk asyl tidligere denne uka. I dag har store politistyrker møtt opp utenfor ambassaden før Assanges varslede offentlige opptreden. Foto: CARL COURT / AFP Photo Vis mer

Assange annonserte torsdag at han vil vise seg offentlig og komme med en uttalelse i dag klokken 15 utenfor den ecuadorianske ambassaden i London.

Han har ikke vist seg offentlig siden mars.

Tirsdag denne uka ble det klart av Assange har fått innvilget asyl i Ecuador. Det er likevel uklart om han kan forlate Storbritannia og fly til det sør-amerikanske landet.

Britiske myndigheter truet nemlig med å storme Ecuadors ambassade i London for å hente Assange med makt.

Risikerer pågripelse Slik situasjonen er nå risikerer Assange å bli arrestert i det øyeblikket han forlater den ecuadorianske ambassaden i London.

Ecuadors allierte i Latin-Amerika advarer britene mot å storme landets ambassade for å pågripe WikiLeaks-grunnleggeren.  

- Vi advarer den britiske regjeringen om at det vil få alvorlige følger for dem verden over dersom de på direkte vis krenker den territorielle integriteten til Ecuadors ambassade i London, heter det i en uttalelse fra ALBA, alliansen av venstreorienterte land i Latin-Amerika.  

ALBA består foruten Ecuador av Bolivia, Cuba, Venezuela, Nicaragua og flere små karibiske øystater.

Oppfordring til Sverige WikiLeaks oppfordrer nå svenske myndigheter til å garantere at Julian Assange ikke blir sendt videre til USA dersom han blir utlevert til Sverige.

 - Et godt grunnlag for å forhandle fram en slutt på denne saken, ville være at svenske myndigheter erklærer uten reservasjoner at Julian aldri vil bli utlevert fra Sverige til USA, sier WikiLeaks-talsmann Kristen Hrafnsson på telefon til AFP.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media