Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Obama om ikke å ta i mot prisen

Sterke reaksjoner på fredsprisen i utenlandske medier.

FOR TIDLIG: Flere amerikanske aviser mener president Barack Obama blir tildelt Nobels fredspris for tidlig og før han har rukket å utrette noe. Foto: AP Photo/David Kohl, FILE
FOR TIDLIG: Flere amerikanske aviser mener president Barack Obama blir tildelt Nobels fredspris for tidlig og før han har rukket å utrette noe. Foto: AP Photo/David Kohl, FILE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tildelingen av fredsprisen til Barack Obama blir møtt med undring og skepsis i flere amerikanske aviser. Hvorfor ventet ikke Nobelkomiteen noen år? spør noen.

Nobelkomiteen har overrasket før, men årets tildeling er ikke bra - verken for Obama, for prisen eller for selve fredsformålet, skriver Financial Times i en skarp leder lørdag. Hvorfor har komiteen det så travelt med å tildele fredsprisen til Obama? spør lederskribenten.


- Svaret er at Nobelkomiteen er fanget i en umoden beundring av Obama som en gang kan ha blitt delt av mange, men som de fleste nå har lagt av seg.


Avisens leder ber Obama om ikke å ta imot prisen.

- Det er opp til ham å redde prisen fra seg selv ved å avstå fra den av hensyn til dem som er mer verdige enn ham, heter det.


- Flau

Også Washington Post er skeptisk og mener Obama får prisen altfor tidlig.

Det er en rar fredspris som nesten gjør deg flau på vegne av prismottakeren. Et mer passende tidspunkt hadde vært etter at innsatsen hans hadde båret frukter, kommenterer avisen.


Konservative Wall Street Journal skriver i sin leder at reaksjonen på pristildelingen var forvirring. Den mener Nobelkomiteen forventer at Obama skal sikre avtaler og traktater som vil skape en ny alder av fred og fordragelighet verden over.


- Overdreven ros kan være uønsket og pinlig, skriver Los Angeles Times i en kommentar.


- Vi støttet ham som presidentkandidat, og vi liker ham mye bedre enn forgjengeren. Men det er vanskelig å se hvorfor han fortjener fredsprisen så raskt etter å ha tatt fatt på jobben. Nobelkomiteen gjorde ikke bare Obama forlegen, den har forringet prisens troverdighet, heter det videre.


Renommé


Boston Globe er mer positiv. Selv om tildelingen skjer vel tidlig, kan prisens verdensomspennende renommé være et viktig aktivum for USA, mener den.


- Strie ledere i Teheran, Moskva eller Pyongyang vil ikke plutselig gjøre som Obama vil bare fordi han får ros fra en komité i Oslo. Men denne fredsprisen bærer med seg et budskap til disse lederne og innbyggerne deres, skriver avisen.


Kritikk av Bush


New York Times mener å lese en indirekte kritikk av tidligere president George W. Bush i årets pristildeling.


- Amerikanerne valgte Obama fordi de ønsker at han skal gjenopprette amerikanske verdier og lederskap - og fordi de tror han kan gjøre det. Nobelprisen, og den brede anerkjennelsen som følger den, viser at mange mennesker rundt om i verden ønsker det samme, heter det på lederplass.Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling