NÆRE ALLIERTE: Afghanistans president Hamid Karzai og USAs president Barack Obama. Foto: JASON REED / REUTERS / NTB SCANPIX
NÆRE ALLIERTE: Afghanistans president Hamid Karzai og USAs president Barack Obama. Foto: JASON REED / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Ber Obama vende ryggen til «usmakelige» allierte

Det gjelder Afghanistans president Hamid Karzai og sju andre ledere og regimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama bør vende ryggen til usmakelige regimer og ledere som Hamid Karzai og Paul Kagame, mener lederen for Human Rights Watch, Kenneth Roth.

- Å stå opp for menneskerettigheter er ikke bare et uttrykk for USAs verdier, det tjener også våre interesser, skriver Roth i siste utgave av tidsskriftet Foreign Policy.

- Det bør være hjertet i USAs utenrikspolitikk, ikke bare noe man gjør når det er bekvemmelig, fortsetter han.

Human Rights Watch-lederen anbefaler derfor president Barack Obama å vende ryggen til makthaverne i åtte land, som han betegner som USAs «usmakelige allierte». Øverst på listen står Afghanistan.

- Obama-administrasjonen har ikke brukt sin betydelige innflytelse til å stanse president Hamid Karzai fra å undergrave kvinners rettigheter, fra å utnevne en kjent torturist til etterretningssjef, fra å tolerere stadig mer korrupsjon, og fra å stanse forsøk på å stille krigsherrene han er alliert med til ansvar, mener Roth.

Levende kokt USA bør også vende ryggen til Usbekistans president Islam Karimov og hans regime, mener Roth.

- Hans regjering torturerer rutinemessig dissidenter og fengsler dem i 15 eller 20 år. Noen blir til og med levende kokt, påpeker han.

- Obama-administrasjonen velger likevel å trå varsomt og har opphevet restriksjonene mot salg av militært utstyr fordi Usbekistan tilbyr et alternativ til Pakistan som forsyningsrute til styrkene i Afghanistan, mener Roth.

USA bør også vende ryggen til Hun Sen, som har vært statsminister i Kambodsja de siste 28 årene, mener Human Rights Watch-sjefen.

- Obama-administrasjonen har gjort lite for å hindre ham fra å bygge en ettpartistat, slår Roth fast, og tar til orde for at Hun Sen må stilles til ansvar for «drap på utallige politiske motstandere».

Feies under teppet Obama bør også ta et oppgjør med og president Paul Kagame og hans regime i Rwanda og slutte å feie forbrytelsene under teppet, mener Roth.

- Regjeringen hans bruker vold og fengsling til å knuse politisk opposisjon, og Rwandas militære styrker har, til tross for at de stadig nekter for dette, aktivt støttet en rekke opprørsgrupper i nabolandet Kongo, slår han fast.

Etiopia stemples også som en «usmakelig alliert».

- I bytte mot Etiopias hjelp i kampen mot terrorisme og al-Shabaab i Somalia, har Obama-administrasjonen tonet ned kritikken av krigsforbrytelsene som landets sikkerhetsstyrker har gjort seg skyldige i, og mot regimets fengsling av journalister, voldsbruk mot demonstranter og forfølgelse av politiske motstandere, mener Roth.

President Obama bør også vende ryggen til Saudi-Arabia, til tross for landets oljerikdom.

- Kongedømmet har vilkårlig fengslet tusenvis, innført arkaiske restriksjoner for kvinner, undertrykker dissidenter, behandler den sjiamuslimske minoriteten dårlig og har insistert på at nabolandet Bahrain skal knuse demokratibevegelsen. Obama har vært taus, konstaterer Roth.

Forferdelige forbrytelser Roth oppfordrer også Obama til å bruke sin siste periode til å ta et oppgjør med USAs naboland Mexico.

- Narkotikakartellene der står bak forferdelige forbrytelser, men det gjør også sikkerhetsstyrkene som tidligere president Felipe Calderon sendte for å bekjempe dem, konstaterer lederen av Human Rights Watch.

- Obama hyllet Calderons store mot, knapt nok uten å nevne de omfattende overgrepene utført av sikkerhetsstyrkene. I stedet støttet han Mexicos kamp mot narkotikakartellene med 2 milliarder dollar, til tross for at det foreligger mengder av beviser for at de begår brudd mot menneskerettighetene, mener Roth.

(NTB)