Ber Olav Thon stoppe rasismen

Dørvakthelten Alton Bendu krever at Olav Thon gir de oppsagte dørvaktene ved Scotsman i Oslo jobben tilbake. I går ble Thon-selskapet anmeldt for rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bendu sier han er sjokkert over lydopptaket der styreleder Jan Erik Schultz ved utestedet Scotsman i Oslo sier at det minner om et asylmottak i døra, og at det kan se ut som om Ali Baba eier Olav Thons utested. Dette skal være foranledningen til at dørvaktene i SEG ble oppsagt.

- Olav Thon bør la gutta få fortsette å gjøre jobben sin. Slike uttalelser er rett og slett forferdelige, sier Alton Bendu.

Ble beskutt jobb

Bendu har 20 års erfaring som dørvakt, men la karrieren på hylla etter at han ble skutt i begge beina og reddet livet til en kvinnelig gjest i skytedramaet på nattklubben Baronen & Baronessen i Oslo for fire år siden. Bendu måtte ligge på sykehus i nesten fire måneder og har fått varige men etter hendelsen. - Det er tydelig at de er redde for å miste sine norske gjester, sier Bendu, som selv aldri opplevde rasisme fra sine sjefer. - Men jeg fikk en del bemerkninger fra fulle gjester, innrømmer han.

Anmelder Thon-selskap

- I et flerkulturelt samfunn er det bra å ha dørvakter med ulik etnisk bakgrunn. Det kan forhindre konflikter, mener Bendu.

Jalal Yousuf, daglig leder i SEG, anmeldte i går et av selskapene til eiendomskongen Olav Thon for rasisme. Tor Erling Staff er engasjert som advokat. Yousuf mener rasisme er den eneste grunnen til at dørvaktene ikke får fortsette på Scotsman.

Yousuf hevder det foregår systematisk diskriminering av utlendinger i utelivsbransjen.

Lover oppvask

- Jeg hadde likevel ikke trodd det skulle skje med oss. Olav Thon er en tung aktør, og vi kan nok si takk og farvel som dørvaktselskap etter dette, tror Yousuf. Han oppfordrer eierne av utestedene til å ta et oppgjør med rasistiske holdninger. Bendu håper at Yousuf ikke gir opp kampen. - Jeg kjenner Yousuf som en intelligent og ressurssterk person. Han bør kjempe for sin sak, sier Bendu. Oktay Ozcelik er en av dørvaktene som fikk sparken. Han ble sjokkert og sint da han fikk høre lydopptaket.

 BESKUTT DØRVAKT: Dørvakthelten Alton Bendu (t.h.), som ble beskutt på jobb, håper dørvaktene i vaktselskapet SEG ikke gir opp kampen mot Olav Thon-gruppen. Lydopptaket opprører den erfarne dørvakten. I telefonen Jalal Yousuf, daglig leder i SEG. Foto: Frank Karlsen
BESKUTT DØRVAKT: Dørvakthelten Alton Bendu (t.h.), som ble beskutt på jobb, håper dørvaktene i vaktselskapet SEG ikke gir opp kampen mot Olav Thon-gruppen. Lydopptaket opprører den erfarne dørvakten. I telefonen Jalal Yousuf, daglig leder i SEG. Foto: Frank Karlsen Vis mer


- Ingen kan akseptere slike holdninger hos ledelsen. Jeg kan aldri jobbe ved noen av Thon-gruppens utesteder etter dette. Det er synd, for jeg trivdes faktisk veldig godt på Scotsman, sier han.

Konserndirektør i Olav Thon-gruppen, Dag Tangevald-Jensen, beklager sterkt at oppsigelsen av kontrakten blir oppfattet som rasisme. Nå lover han oppvask. - Denne typen uttalelser er uakseptable, og vi vil forfølge saken. Men det er for tidlig å si hva konsekvensene vil bli, sier han. Verken Olav Thon eller Jan Erik Schultz var tilgjengelige for kommentar i går, men selskapet hevder selv at oppsigelsen av SEG-vaktene er basert på saklige grunner. De skal ha fått sparken fordi ikke tilstrekkelig mange møtte opp på jobb, at det flere ganger kom uerfarne folk på jobb, og at det ble fakturert feilaktig i forhold til utført arbeid.

AUF aksjonerte

AUF aksjonerte i går utenfor Scotsman på Karl Johan i Oslo med et stort banner med påskriften «Stopp rasistiske sjefer». - Vi er sinte og fortvilet over at slike holdninger eksisterer.Vi har lenge visst at det fins grumsete holdninger i utelivsbransjen. Nå må noe gjøres, både fra kommunens og Stortingets side. Her er det ikke dørvaktene som burde fått sparken, men noen helt andre, mener AUF-leder Gry Larsen.

EIER SCOTSMAN: Olav Thon.
DEMONSTRERTE: En gruppe AUF-ere holdt en spontandemonstrasjon utenfor Scotsman i går.