GIR GASS: Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener petroleumsnæring har dårlig tid med å utvinne eksisterende felt og utvikle nye områder. Men samtidig ga han klart uttrykk for under sin tale til Oljeindustriens Landsforening at han forventer at næringa greier å innfri tydeligere miljøkrav. Foto: Erlend Aas / Scanpix
GIR GASS: Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener petroleumsnæring har dårlig tid med å utvinne eksisterende felt og utvikle nye områder. Men samtidig ga han klart uttrykk for under sin tale til Oljeindustriens Landsforening at han forventer at næringa greier å innfri tydeligere miljøkrav. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Ber oljenæringa få opp farta

Ola Borten Moe gir klarsignal for bånn gass i norsk petroleumssektor, men stiller klarere miljøkrav tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da olje- og energiministeren endelig ankom Oljeindustriens landsforenings årsmøte noe for seint, var det likevel med budskapet om å sette opp farten på norsk sokkel.

- Hovedbudskapet mitt bør ikke være kontroversielt. Verden må håndtere mer økonomisk vekst og klimautfordringene samtidig. Det er ikke snakk om enten eller, men om et både og, sa Ola Borten Moe.

Utfordrer næringa
Næringa fikk klar beskjed om å levere varene raskere.

- Myndighetene ønsker fortsatt et høyt nivå på sokkelen, sa Moe i talen sin.

- Vi har gjort svært spennende funn på nye felt. Kanskje mer enn før, gjelder det å holde hodet kaldt nå. Jeg har en klar forventning av at en leverer en effektiv utbygging i disse fletene og i eksisterende felt. Det å brenne i nye brønner er svært viktig for å øke utvinningsgraden, sa statsråden.

Statsråden har åpenbart dårlig tid, noe som også kom til uttrykk da han fikk spørsmål om når nye felt i Barentshavet vil bli åpnet:

- Vi kommer til å jobbe så fort som mulig, men vi har ikke noe grunnlag for å si når.

Tøffere på klima
Det var en olje- og energiminister med et tydeligere miljøkrav til næringa enn før.

- I debatten med miljøbevegelsen har det blitt framstilt som om jeg ikke er bekymret nok. Jeg vil utfordre petroleumsnæringa til å ta sin del av utfordringen. Jeg har tatt til orde for elektrifisering av sokkelen, sa han og viste også til regjeringens innsats for grønne sertifikater som et konkret miljøtiltak.

- Jeg forventer også hjelp til å bygge ut nødvendig infrastruktur på dette området, sa han med klar adresse til næringa, og understreket:

- Vi skal drive petroleumsvirksomhet så fornuftig og miljøvennlig som mulig.

- Må bli bedre
Selv om det skal være nok kake til hele oljeindustrien, ifølge statsråden, var likevel ikke oljeindustriens leder helt fornøyd etter talen.

- Det er åpenbart at vi må være bedre på klima og energieffektivisering for å få den sterke backingen som vi er vant med å få fra olje- og energiministeren.

- Han var veldig tydelig på at han peker nordover, men har noen klare forventninger til hva vi skal levere tilbake. Det må vi ta veldig alvorlig, sa Gro Brækken, administrerende direktør i OLF.

- 10-0 til Frp
En av de mer fornøyde tilhørerne etter statsrådens tale må ha vært Frp's tidligere energipolitiker og nå partiets nye finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen.

Han tok hele talen til inntekt for Frp-politikk og i grundig disfavør av miljøpartiet SV.

- Min korte oppsummering av denne talen er at Frp fikk 10 poeng, SV null. Ola Borten Moe gjør mange og nye viktige grep. Bare det at denne regjeringen er den som sier at det er mer oljekake til alle er i seg selv et eksempel på det. Hadde Frp eller Høyre sagt dette, hadde Heidi Sørensen slått meg i hodet med at det var George Bush-politikk, sier en fornøyd Solvik-Olsen til Dagbladet.

MER TIL ALLE: For å bedre understreke regjeringens storstilte satsing på oljenæringa generelt, hadde olje- og energiminister Ola Borten Moe med seg et bilde av en kake med et åpenbart budskap om mer til alle. Foto: Erlend Aas / Scanpix
MER TIL ALLE: For å bedre understreke regjeringens storstilte satsing på oljenæringa generelt, hadde olje- og energiminister Ola Borten Moe med seg et bilde av en kake med et åpenbart budskap om mer til alle. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer