<strong>BER OM 11 ÅRS FENGEL:</strong>  Statsadvokat Svein Holden (til høyre) la i dag ned påstand om 11 års fengsel for 44-åringen som er siktet for drapet på Vegard Bjerck. Forsvarer Knut Lindboe (f.v) vil ha full frikjennelse.  Her fra åstedestedsbefaring i grasjeanlegget på Hofftunet borettslag på Skøyen der Vegard Bjerck ble funnet drept i desember 2008. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
BER OM 11 ÅRS FENGEL: Statsadvokat Svein Holden (til høyre) la i dag ned påstand om 11 års fengsel for 44-åringen som er siktet for drapet på Vegard Bjerck. Forsvarer Knut Lindboe (f.v) vil ha full frikjennelse. Her fra åstedestedsbefaring i grasjeanlegget på Hofftunet borettslag på Skøyen der Vegard Bjerck ble funnet drept i desember 2008. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

Ber om 11 års fengsel for Skøyen-drapet

Forsvaret vil ha full frifinnelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Aktor la torsdag ned påstand om 11 års ubetinget fengsel for den 44 år gamle IT-sjefen som står tiltalt for å ha drept Vegard Bjerck (43) i et garasjeanlegg i Oslo i desember 2008.

I sin prosedyre sa statsadvokat Svein Holden at han mente 12 års fengsel i utgangspunktet hadde vært en passende straff fordi det er flere forhold rundt drapet som peker i skjerpende retning.

- Men det har gått tre år siden drapet ble begått. Tiltalte har måttet leve med dette hengende over seg i lang tid. Det har vært en merbelastning for ham som skal komme ham til gode, sa Holden som startet sin prosedyre med å si at aktoratet ikke har et kronbevis, men en samlet bevisbyrde.

Dersom tiltalte blir funnet skyldig etter tiltalen, vil 108 dagers varetekt og isolasjon bli trukket fra dommen.

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen la ned påstand om 200.000 kroner hver i oppreisning til den dreptes mor og samboer.

- Usannsynlig 44-åringen har innrømmet at han ripet opp biler i garasjeanlegget på Skøyen. Politiet mener Vegard Bjerck overrasket tiltalte mens han gjorde dette, og at tiltalte deretter drepte ham med en kniv.

- Det er usannsynlig at han gikk ens ærend ned for å skrape på en bil i rushtrafikken. Politiet lette etter spor fra garasjen i familiens leilighet i tre uker uten å finne annet enn fruktkniven, sa tiltaltes forsvarer, Knut Lindboe, i sin prosedyre.

Holden trakk på sin side fram et vitneutsagn fra en nabo som mente hun ville ha sett tiltalte om han hadde gått ned eller kommet opp fra garasjeanlegget i det tidsrommet påtalemyndigheten mener drapet fant sted. Aktor påpekte at naboen laget mat på dette tidspunktet og derfor kan ha vært uoppmerksom.

- Om tiltalte begikk drapet, er vel det siste han ville gjort å smelle med garasjedøren da han kom opp, sa Holden.

Tunnelsyn Lindboe la i sin prosedyre ned påstand om full frifinnelse og mente at påtalemyndigheten har vært preget av tunnelsyn i denne saken.

Han trakk fram en rekke biler og personer som han mente politiet burde ha sjekket ut.

Det sentrale knivbeviset mente han ikke holdt i det hele tatt. Dette utdypet hans medforsvarer Petter Sterud i en detaljert gjennomgang der han gikk særlig hardt ut mot rapporten til Lennart Braune fra tyske Kripos i Wiesbaden.

- Datafunn På rettssakens siste dag i Oslo tingrett valgte aktoratet å føre to dataeksperter fra Kripos som sakkyndige. De kunne blant annet fortelle at de hadde funnet ut at tiltalte hadde brukt nettleseren Firefox.

- Det skjer et ras av hendelser på en datamaskin og det er for vanskelig å rekonstruere hva som påvirker hva. Opera Software var hos Kripos på søndag og det var da vi oppdaget denne hendelsen. De ser at disse filene er blitt rørt, men de kan heller ikke forklare det, sa Tellefsen.

Sterud gikk igjennom databeviset og forsvaret påpekte blant annet at tiltalte ble spurt av aktor om han hadde brukt datamaskinen i det aktuelle tidsrommet da de mener drapet fant sted.

- Han tok ikke den livbøyen. Han svarte at det kunne han ikke huske. Hadde han svart ja, hadde han hatt alibi. Det sier litt om hans troverdighet, mente Sterud.

Forsvareren var også mindre fornøyd med at påtalemyndigheten førte sakkyndige vitner for retten på sakens siste dag.

- Aktoratet er desperate. De må finne på noe. Det de har funnet er uten interesse. De kunne ha kjørt denne datamaskinen i et virtuelt miljø i over to år og fått rede på alle prosesser og analysere hele maskin. At de gjør dette den siste dagen er uvanlig, sier han til NTB.

Dom i saken blir forkynt fredag 13. januar neste år.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer