BER OM FORVARING: Aktor Svein Holden i samtale med den nå 27 år gamle datteren til den tiltalte kvinnen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BER OM FORVARING: Aktor Svein Holden i samtale med den nå 27 år gamle datteren til den tiltalte kvinnen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Ber om 14 års forvaring for Alvdal-moren

Mener gjentakelsesfaren er åpenbar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktor Svein Holden ba i dag om 14 års forvaring med en minstetid på sju år for Alvdal-moren (48) som er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot sin eldste datter.

For kvinnens tidligere mann (49), som er tiltalt for de samme forholdene, ba han om seks års fengsel.

- I denne saken er spørsmålet om forvaring eller fengsel overhodet ikke vanskelig. Jeg er nesten overrasket over hvor overbevist jeg er om at kvinnen må dømmes til forvaring, sa statsadvokat Svein Holden.

Gjentakelsesfare Moren ble i 2011 dømt til 15 års fengsel for grove seksuelle overgrep mot sine to yngste barn, og to nabobarn, i den mye omtalte Alvdal-saken.

Mannen som ble dømt i Alvdal-saken er ikke den samme som nå står tiltalt. Aktor mener gjentakelsesfaren er stor.

De sakkyndige psykiaterne Terje Tørrisen og Helge Haugerud sa i retten at de er styrket i sin overbevisning om at det er betydelig fare for at kvinnen kommer til å begå nye overgrep mot barn.

— Det er grunnlag for å plassere observanden i høy risikogruppe for seksualisert vold, sa Haugerud mandag.

Under Alvdal-saken kom de fram til at den tiltalte moren er pedofil, har en dyssosial personlighetsforstyrrelse og tydelige psykopatiske trekk, noe de mener fortsatt er tilfelle.

Redd for å sove Ifølge tiltalen fant overgrepene sted mellom 1991 og 1998, da familien bodde i Gjerdrum i Akershus.

I retten fortalte den nå 27 år gamle datteren om overgrepene og volden hun skal ha blitt utsatt for flere ganger i uka gjennom barndommen.

- Jeg var veldig redd for å legge meg til å sove. Jeg gjemte meg under dyna, og var redd for at noen skulle komme opp og gjøre noe, sa hun.

NEKTET STRAFFSKYLD: Steffen Brandstad og Harald Stabell forsvarer henholdsvis den tiltalte moren og hennes tidligere mann i overgrepssaken som har gått i Nedre Romerike tingrett de siste ukene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NEKTET STRAFFSKYLD: Steffen Brandstad og Harald Stabell forsvarer henholdsvis den tiltalte moren og hennes tidligere mann i overgrepssaken som har gått i Nedre Romerike tingrett de siste ukene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg lurte på hvorfor jeg aldri fikk kos av mamma, eller fikk lov til å være sammen med de andre nede i stua.

Nekter straffskyld Både moren og den tidligere stefaren nekter straffskyld.

- Det har aldri skjedd det som står der, sa moren i retten.

Under rettssaken innrømmet imidlertid den 48 år gamle kvinnen at hun er rettmessig dømt for overgrep mot sine to yngste barn, og at diagnosen hun har fått som pedofil stemmer.

- Hvis det er en handlingsdiagnose, så er jeg pedofil. Jeg har forgrepet meg på sønnen min, så da er jeg jo pedofil, sa hun.

(Dagbladet/NTB)