TITALT: Svein Jemtland er tiltalt for forsettelig drap på kona Janne Jemtland. Foto: Privat
TITALT: Svein Jemtland er tiltalt for forsettelig drap på kona Janne Jemtland. Foto: PrivatVis mer

Jemtland-saken:

Ber om 18 års fengsel for Svein Jemtland

Derfor mener påtalemyndigheten Svein Jemtland må dømmes for forsettlig drap.

HAMAR (Dagbladet): Statsadvokat Iris Storås ber om 18 års fengsel for Svein Jemtland (47).

Hun la i dag ned sin påstand om straff for den tidligere fremmedlegionæren, som står tiltalt i Hedmarken tingrett for forsettlig drap på kona Janne Jemtland (36).

Flere straffeskjerpende omstendigheter

Statsadvokaten peker på at det er flere straffeskjerpende omstendigheter i saken.

- Etter min vurdering, kan det ikke være tvil om at det er særdeles skjerpende omstendigheter her. Selve skuddet er ikke nok til det, men det viser styrken i tiltaltes forsett. Handlingen framstår som en ren henrettelse, og han finner fram pistolen. Skuddet er midt i panna, og det er ingen annen grunn enn at han skyter for å drepe, sier Storås i retten.

Hun peker også på at Janne Jemtland må ha følt redsel.

- Vi har hørt at hun har skreket og ropt. Handlingen er begått i hennes eget hjem og hun vet at sønnen er hjemme. Det er en fortvilet situasjon. Et annet moment er at sønnen er til stede, sier Storås.

Væremåten overfor sønnene

Hun peker videre på Jemtlands løgner til sønnene.

- Svein Jemtland virker å leve greit med det. Det er lite med hans forklaring i retten eller hans kroppsspråk og væremåte, for eksempel overfor sønnene, som viser at han har forståelse for situasjonen han har satt dem i når han ikke tar ansvar for egne handlinger.

Statsadvokaten trekker også fram handlingene Jemtland gjør etterpå.

- Det er ingenting som tilsier at han skal ta ansvar for egne handlinger. Han jobber med å slette og skjule spor, og bare timer før han blir pågrepet brenner han byggeplasten som Janne Jemtland ble pakket inn i. Selv når han blir pågrepet, forsøker han å komme seg unna.

Tilslutt peker hun på at Svein Jemtland legger skylden over på kona.

- At hun hadde våpenet, tok det fram og trakk av avtrekkeren. Med det legger han, slik jeg ser det, hennes død over på Janne Jemtland.

Storås konkluderer;

- Svein Rishovd Jemtland dømmes for overtredelse av straffeloven paragraf 235 til fengsel i 18 år. Svein Rishovd Jemtland dømmes til inndragning av en Makarov-pistol med tilhørende ammunisjon.

JEMTLAND-SAKEN: Svein Jemtland er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Vi vet ikke hvor hun druknet

Tidligere i dag sa Storås i sin prosedyre at påtalemyndigheten ikke vet hvor Janne Jemtland ble druknet, men basert på obduksjonen mener de at hun døde av drukning etter to til tre timer.

Det står i strid med Svein Jemtland sin forklaring som hevder at kona døde momentant av skuddet og ble fraktet til Eid bru i Våler rundt et døgn senere.

- Hvor hun drukner har ikke etterforskningen klart å kartlegge. Det er gjort omfattende arbeid knyttet til dette. Mobilen hans var hjemme hele denne natta, sier Storås i retten.

Jemtland har selv forklart at han lot mobilen ligge hjemme for å skjule spor.

- Vi vet at det kan være ytterligere kjøring. Vi har fortsatt cirka 40 kilometer på den ene bilen som ikke er gjort rede for. I tillegg hadde Svein Jemtland traktoren på gården. Det vi vet er at han har kjøretøy til disposisjon og at han har muligheter for å legge henne i vann, sier Storås.

- Utenkelig at hun har ligget i bagasjerommet i et døgn

Jemtland har selv forklart at han sletter alle spor etter at skuddet falt natt til 29. desember.

- Liket av Janne Jemtland velger han derimot å kjøre rundt med i bagasjen. Det er det mest sentrale sporet. Det er etter min vurdering, helt utenkelig, sier statsadvokaten.

- Du hadde to biler til disposisjon, én med lik og én uten lik. Hvorfor valgte du den med lik? Jo, fordi det var så viktig med hengerfeste fordi han skulle hente en henger. Han kjører rundt med henne pakket inn, kjøper pizza og burgere. Forklaringen om at hun skal ha overlevd den behandlingen kan dere se helt bort fra. Dersom hun var død, ville hun hatt dødsflekker etter en sin tur.

Hun stiller seg spørsmålet:

- Brukte han en annen bil? Fikk han hjelp av noen? Det vet vi ikke. Det eneste vi kan konstantere er at Janne Jemtland ble fraktet til Eid bru og dumpa i Glomma.

Ønsker mildere straff

Seinere skal forsvarerne holde sin prosedyre. De mener at 47-åringen ikke kan dømmes for forsettlig drap, og vil seinere i dag komme med sin prosedyre der de vil argumentere for en mildere straff for tiltalte.

Det var planlagte prosedyrer i dag etter så langt åtte dager i retten.

Bevisførselen under forhandlingene har gitt detaljer om hvordan Janne Jemtland døde natt til 29. desember i fjor og hva som skjedde i ukene etterpå, da det pågikk en gigantisk leteaksjon etter kvinnen.

- Et uhell

Hedmarken tingrett har fått høre at Svein Jemtland hevder at det dødelige hodeskuddet gikk av ved et uhell da han skal ha forsøkt å avvæpne kona fordi hun truet «med å skyte av ham balla». Deretter skal han ha lagt fraktet blodsporene fra gårdsplassen deres hjemme i Brumunddal og ned mot tettstedets sentrum.

Påtalemyndigheten finner ikke hans forklaring om at det var et uhell troverdig.

Bakgrunnen er blant annet at flere har forklart at pistolen tilhørte ham i tillegg til at brumunddølen har omfattende våpentrening.

STATSADVOKAT: Iris Storås. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
STATSADVOKAT: Iris Storås. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

- Saken er godt belyst om det retten skal ta stilling til, nemlig hvorvidt tiltalte er skyldig etter tiltalen eller ikke. Det sentrale der er hvorvidt dette var et uhell eller det er et forsettlig drap, har statsadvokat Iris Storås sagt til Dagbladet.

I tillegg gjorde Jemtland et omfattende arbeid med å skjule spor etter drapet, og løy i tillegg overfor familie, venner og politi om at han ikke visste hva som hadde skjedd med kona.

Alle disse momentene er en sentral del av Storås' prosedyre i dag.

I tillegg mener flere sakkyndige som har vitnet i saken at Svein Jemtland ikke kan snakke sant om hva som skjedde etter at kona ble skutt. Han hevder han la kona i en bil kort tid etter at skuddet falt, og fraktet henne til Eid bru ved Glomma - omkring åtte mil unna - et døgn etter.

Drukningsmysteriet

Rettsmedisinere har imidlertid konkludert med at Janne Jemtland døde av drukning, og at dette må ha skjedd to-til tre timer etter at hun ble skutt. Bakgrunnen er at hun maksimalt kan ha overlevd to-tre timer av skuddet og at rettsmedisinerne fant bevis som tydet på drukning i obduksjonen av kona.

Jemtland nekter for å ha druknet kona, og hevder han reagerte med «sjokk» da han fikk høre om konklusjonen av obduksjonsrapporten. Det er fortsatt noe tvil om når og hvor han eventuelt skal ha druknet henne.

Dumpet i Glomma

I tillegg er et annet sentralt spørsmål når han skal ha fraktet Janne Jemtland til Glomma. Ifølge en analytiker som gjennomgikk alle hans elektroniske spor og kjørelengdene på alle biler han disponerte, mener at Janne Jemtland ikke kan ha blitt fraktet til funnstedet før 2. januar i noen av bilene han disponerte.

Dette funnet kom som en stor overraskelse på retten i forrige uke. Janne Jemtland ble funnet død i Glomma 13. januar i år, over to uker etter forsvinningen og dagen etter at mannen ble pågrepet. Svein Jemtland har sittet varetektsfengslet siden.

Dommen er ventet om to til tre uker.