Dobbeltdrapet i Lørenskog

Ber om 21 års fengsel for moren

Må dømmes for overlagt drap på sønnene, mener aktor.

LYS OG BLOMSTER: Folk la ned lys og blomster utenfor boligblokka på Finstadjordet etter at drapene ble kjent. Foto: Annika Byrde / NTB
LYS OG BLOMSTER: Folk la ned lys og blomster utenfor boligblokka på Finstadjordet etter at drapene ble kjent. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinnen i 30-åra som er tiltalt for å ha drept sine to sønner, må dømmes til lovens strengeste straff - 21 års fengsel. Det sier aktor Ane Evang i Romerike og Glåmdal tingrett.

- Det er snakk om to små barn som på brutalt vis er fratatt muligheten til å vokse opp, av sin egen mor, sier hun.

Barnas far gråter lavt mens statsadvokaten legger ned sin påstand.

- Ikke affekt

Evang sier i sin prosedyre at tobarnsmoren må dømmes for overlagt drap, og sier to overlagte drap «utvilsomt gir lovens maksstraff».

- Her er det ikke snakk om en spontan handling i et øyeblikks affekt. Tvert imot gjennomføres drapene slik tiltalte skriftlig har gjort rede for, sier Evang - og sikter til de fire avskjedsbrevene kvinnen skrev like før hun drepte barna.

- Det er ikke noe grunnlag for strafferabatt, sier statsadvokaten videre.

AKTOR: Statsadvokat Ane Evang er aktor i saken mot tobarnsmoren. Foto: Berit Roald / NTB
AKTOR: Statsadvokat Ane Evang er aktor i saken mot tobarnsmoren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

En rekke forhold er skjerpende for påstanden, blant annet at drapene «framstår svært brutale i utførelsen», ettersom det ifølge rettsmedisineren ble brukt betydelig kraft over tid.

- Eldstegutten har ytt betydelig motstand, og hun har gitt diazepam [virkningsstoffet i valium] til Gabriel på ett år forut for drapene, sier statsadvokaten og fortsetter:

- Vi må legge vekt på at barna ble overrumplet mens de lå i sengene sine og sov. De hadde ingen mulighet til å rømme, og vi legger til grunn at de har opplevd betydelig dødsangst før de mistet bevisstheten.

Evang bemerker også at drapene ble begått av en av barnas ansvarspersoner.

- Det skjedde i hennes hjem, et stede der de hadde krav på å føle seg trygge, sier hun.

Tviler på hukommelsestap

Kvinnen har erkjent de faktiske forhold, men sier hun ikke husker drapshandlingene. Hukommelsestapet trekkes i tvil av de sakkyndige, som har funnet henne strafferettslig tilregnelig.

Bevisførselen har vist at moren kvalte de to sønnene rundt midnatt 18./19. juli, og etter alt å dømme etter hverandre. Hun prøvde deretter å ta livet av seg selv.

DOBBELTDRAP: Det var den 19. juli i 2020 at redningsetatene rykket ut til en brannalarm i en bolig i Lørenskog. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Kvinnen er også tiltalt for å ha gitt falsk forklaring slik at eksmannen ble pågrepet og siktet for å ha drept barna sine. I tillegg omfatter tiltalen grovt underslag, ettersom hun samme kveld som drapene overførte 115 000 kroner fra eldstesønnens konto til seg selv.

- Voldsomt misforhold

Den tiltalte tobarnsmoren har i brevene gjort rede for motivasjonen for å ta livet av barna: Hun ville ikke la dem bli igjen etter at hun var borte. Minst av alt ville hun at guttene skulle bli tatt hånd om av eksmannen og hans nye kjæreste - eller «de grusomme menneskene», som hun skriver.

Kvinnen har gitt uttrykk for å ha vært i en dyp personlig krise etter å ha blitt skilt og flyttet for seg selv, og de sakkyndige beskriver drapene som en «alvorlig depressiv hendelse uten psykose».

Aktor Evang mener dette ikke kan unnskylde barnedrapene på noen måte.

- Det er et voldsomt misforhold mellom handlingene og motivet, sier hun.

Konflikt

I brevene legger kvinnen all skyld for det hun er i ferd med å gjøre, på eksmannen. Så vel hennes som hans forklaringer har underbygd inntrykket av et problematisk samliv og etterspill etter skilsmissen - men Evang mener dette ikke kan tillegges betydelig vekt.

- Man kan ha sympati med tiltalte. Man ser en person som lider. Hun klarer ikke å sitte i retten og sitter på bakrommet, hun ønsker å ta sitt eget liv. Men hun tok et bevisst valg om å ta livet av sine egne barn, sier statsadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer