Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjell Inge Røkke

Ber om 22 måneders fengsel for «Jannik»

Mener gambleren og torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen la ned betydelig innsats for å presse milliardær Kjell Inge Røkke. - Ekstremt ødeleggende.

I RETTEN: Jan Erik «Jannik» Iversen sier han er sikker på at Kjell Inge Røkke vil havne i fengsel. Video: Sindre Meldalen Vis mer

Aktor Terje Nedrebø Michelsen argumenterer i retten i dag for hvorfor påtalemyndigheten vil dømme torpedo og gambler Jan Erik «Jannik» Iversen. Påtalemyndigheten ber om ett år og ti måneders fengsel for 62-åringen.

- Jeg vil påstå at utgangspunktet for straffen er to år. Min påstand blir noe lavere på grunn av saksbehandlingstiden.

Iversen ble pågrepet 29. januar 2018, og tiltalen var klar allerede i august i fjor. Saken er blitt utsatt to ganger på grunn av sykdom hos Iversen og hans forsvarer Benedict de Vibe.

- Tiltalte viste stor vilje og evne til å gjennomføre det. Han la ned stor vilje og ble mer og mer intens i forsøkene sine. Dette har hatt betydning for privatlivet til fornærmede og familien. Det er truet med frihetsberøvelse, det er truet at han skulle grisebanke fornærmede, politianmeldelse og offentliggjøring av skadelige opplysninger.

I RETTEN: Jan Erik «Jannik» Iversen står tiltalt for utpressingsforsøk av milliardær Kjell Inge Røkke. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
I RETTEN: Jan Erik «Jannik» Iversen står tiltalt for utpressingsforsøk av milliardær Kjell Inge Røkke. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Iversen og Røkke har så godt som sammenfallende forklaringer om hendelsesforløpet i slutten av 2017 og begynnelsen av 2018, men torpedoen mener det ikke er snakk om utpressing og nekter straffskyld. Aktor mener retten er i en situasjon de er nære på å kunne domfelle Iversen på egen forklaring.

- Dreier seg om penger

62-årige Iversen er tiltalt for å ha forsøkt å presse mangemilliardær Kjell Inge Røkke (60) for penger.

Utgangspunktet for konflikten mellom er flere lydopptak publisert i VG sommeren 2017, der Iversen oppfattet at Røkke snakket nedsettende om ham.

- Dette dreide seg om penger som kompensasjon for negativ omtale i avisa, sier Nedrebø Michelsen om torpedoens motiv.

Michelsen viser til at torpedoen skal ha uttalt at han ikke så lyst på framtida og ønsket pensjonspenger.

RØKKE: Dagbladets Trym Mogen og Sindre Meldalen snakker om dag tre i tingretten rundt Røkke-saken. Foto: Bjrøn Langsem. Vis mer

Iversen hevder at Røkke tilbudte ham 100 millioner kroner for å «fjerne» finansakrobaten Christer Tromsdal.

- Tiltalte påstår at fornærmede har bestilt diverse lovbrudd fra ham. Det er svært skadelige opplysninger som det trues med. Det er ikke behov å ta stilling til sannhetsgehalten i dette, sier aktor.

- Lett tilgjengelig offer

Han mener påstanden er en stor belastning for Røkke og kan henge ved ham for alltid.

- Fornærmede er en offentlig kjent person. Han er et lett tilgjengelig offer. Han er avhengig av tillit og et godt renomme. Denne type opplysninger er ekstremt ødeleggende for ham, sier Michelsen.

Under aktors prosedyre fredag kom det fram at tiltalen mot Iversen nå er mer omfattende. I utgangspunktet var han tiltalt for å ha truet Røkke med å gå ut med ufordelaktige opplysninger om Norges femte rikeste mann.

I løpet av rettssaken har Iversen forklart at han ville putte Røkke inn i en bil og kjøre ham til politistasjonen. Påtalemyndigheten har derfor utvidet grunnlaget til å gjelde trusler om frihetsberøvelse og politianmeldelse.

- At han skulle bunte sammen Røkke og ta ham inn i bilen er en trussel om frihetsberøvelse.

Utpressingsbeløpet er satt til mellom 6 og 20 millioner kroner, noe som er i tråd med tiltalte og Røkkes forklaringer om at Iversen la fram to kortstokker Røkke skulle trekke fra for å finne et passende beløp.

Iversen nekter straffskyld, og har rettet en rekke anklager mot Røkke, som Røkke på sin side nekter for.

- Ble forbanna

Utgangspunktet for konflikten mellom de to skal ha vært flere lydopptak publisert i VG sommeren 2017. På opptakene snakker Røkke med den tidligere samboeren til hans ekskone Kari Monsen Røkke. Iversen skal ha blitt forbannet over hva Røkke sa i opptaket.

- Artiklene er ikke framlagt for retten, men vi vet mye om hva tiltalte reagerte på der. Det var negativ omtale fra fornærmede, fra samtalene med Per Orveland. Det var uttalelser som «disse gutta er farlige, særlig når de bruker narkotika», og det reagerte han - som vi vet - svært kraftig på, sier Nedrebø Michelsen i retten.

- Vi har fått høre ganske mye om reaksjonene fra tiltalte. Allerede i forsvarers innledningsforedrag fikk vi høre at det fikk begeret til å renne over. Han ble - som han sa - fly forbanna, sier politiadvokaten.

SMS-er og garasjebesøk

Høsten 2017 forsøkte han å ta kontakt med Røkke «for å løse opp i situasjonen». Han sendte flere SMS-er til Røkkes sønn Kristian Monsen Røkke (36) og oppsøkte Røkke senior i garasjeanlegget til Aker.

BLE OPPSØKT: Ble stående og prate i 20 minutter. Så ble forholdet kraftig forsuret. Bilder: Politiet. Vis mer

Røkke-familien skal ha opplevd Iversen som truende, og etter flere møter med torpedoen skal Røkke ha nektet å betale det han oppfattet som et utpressingsbeløp.

- Det dreier seg åpenbart om penger allerede i det første møtet, sier aktoren om møtene som fant sted på kontorene til Advokatfirmaet Elden.

Kortlek

Han viser til kortstokk-leken der Iversen skal ha bedt Røkke om å trekke to kort - ett som representerte millionbeløp og ett som representerte utbetalinger over antall år.

- Det ville ikke fornærmede være med på: «Skal jeg betale deg millioner av kroner? Det er mer enn mine underdirektører har i årslønn», siterer Michelsen Røkke på, og viser til at han siterer fra Iversens forklaring.

- «Ja, jeg vil ha det litt godt framover», sa tiltalte.

SE TV: Torpedo Jan Erik «Jannik» Iversen forklarte seg om angivelige pengeoverleveringer, skyting og at han truet Røkke med å skyte ham i knærne. Her er siste nytt fra tingretten. Vis mer

I løpet av den fire dager lange saken i Oslo tingrett har Iversen, Røkke og en rekke profiler forklart seg. Blant disse er advokatene John Christian Elden, Ellen Holager Andenæs, Morten Furuholmen og Arild Holden. Også den tidligere samboeren til Røkkes ekskone, Per Orveland og Røkkes livvakt Anders Snortheimsmoen har vitnet i retten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media