Anita Krohn Traaseth ønsker mer penger til Innovasjon Norge. Foto: Eivind Yggeseth
Anita Krohn Traaseth ønsker mer penger til Innovasjon Norge. Foto: Eivind YggesethVis mer

Ber om 332 millioner kroner

Innovasjon Norge tror ikke private klarer jobben alene og ber regjeringen bla opp 332 millioner kroner for å synliggjøre norsk næringsliv bedre i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Torsdag 6. oktober offentliggjøres statsbudsjettet for 2017. Da vil adm. direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge få svar på om finansminister Siv Jensen (Frp) og næringsminister Monica Mæland (H) støtter hennes idé om å bruke offentlige midler på å fronte Norge som en internasjonal merkevare.

Prosjekt «Great Britain»

Forbildet hennes er, ifølge Finansavisen, prosjektet «Great Britain», som har kostet det offentlige og næringslivet over 200 millioner pund over en treårsperiode.

Innovasjon Norge skal ikke bruke like mye, men har bedt om 332 millioner kroner til et femårig innfasingsprosjekt. Pengene skal brukes til å skape en plattform med ulike verktøy som kan benyttes for å markedsføre norsk næringsliv globalt etter den britiske modellen.

Traaseth mener private aktører ikke er villige til å ta kostnaden som kreves for etableringen og driften av en nasjonal merkevareplattform. Hun tror ikke private klarer å dra lasset alene, men trenger offentlig hjelp.

Merkevaren Norge

«Dette er et velkjent fellesgodeproblem som igjen resulterer i en markedssvikt der de private aktørene underinvesterer sett i forhold til hva som er samfunnsøkonomisk gunstig», skriver Innovasjon Norge i et notat til Mæland. Det bærer tittelen «Merkevaren Norge — et offentlig gode for økt internasjonalisering og verdiskapning».

Ifølge Finansavisen er nå flere hundre bedrifter og organisasjoner i Storbritannia tilknyttet kampanjen.

Foreløpig er det estimert at «Great Britain»-kampanjen har generert 1,2 milliarder pund til britenes økonomi, skriver Innovasjon Norge i sitt budsjettinnspill til regjeringen.

Andre økonominyheter:
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner
Torstein styrer en fantastisk pengemaskin fra bygda Vik i Sogn