RAMMER SIVILE: Kampen mot IS har nå krevd 55 sivile liv. Her reddes en ung gutt opp fra ruinene til en bygning som kollapset i et angrep i Aleppo 25. juli. Bildet er tatt i det norlige området av byen, og er under opprørenes komando. Foto: AFP PHOTO / THAER MOHAMMED
RAMMER SIVILE: Kampen mot IS har nå krevd 55 sivile liv. Her reddes en ung gutt opp fra ruinene til en bygning som kollapset i et angrep i Aleppo 25. juli. Bildet er tatt i det norlige området av byen, og er under opprørenes komando. Foto: AFP PHOTO / THAER MOHAMMEDVis mer

Ber om 48 timer humanitær pause i kampene i Aleppo

55 sivile er rapportert drept i kampen mot IS - nå stiller utenriksministeren seg bak FNs krav om pause i kampene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til fredag bekreftet det amerikanske forsvaret 14 nye sivile dødsfall i Irak og Syria.

Det offisielle antallet på sivile drepte i kampen mot IS er derfor oppe i 55.

Kun et fåtall sivile rakk å reise fra Aleppos østlige bydeler før opprørere hindret dem i å flykte til regjeringskontrollerte områder, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Siden 17. juli har regimets styrker omringet Aleppos opprørskontrollerte områder. 300.000 innbyggerne sitter igjen inne i den østre bydelen og beleiringen har nå ført til matmangel og kraftig prisstigning på dagligvarer.

FN har nå gått sterkt ut å kritisert det russisk-syriske initiativet, fordi sivile bare får reise til regjeringskontrollerte områder. Nå ber de om en humanitær pause i kampene for å komme sivilbefolkningen til utsetning.

- Det er helt avgjørende å få humanitær tilgang til den beleirede sivilbefolkningen inne i Øst-Aleppo. Norge stiller seg derfor bak FNs appell til de stridende partene om en humanitær pause i kampene, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Kampene strider med humanitære prinsipp

Utenriksministeren er svært bekymret for den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen. Verst er det i den østlige bydelen der anslagsvis 300 000 mennesker lever under ekstremt vanskelige forhold.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier Norge nå stiller seg bak FNs krav til en humanitær pause i kampene i Aleppo.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Utenriksminister Børge Brende (H) sier Norge nå stiller seg bak FNs krav til en humanitær pause i kampene i Aleppo.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

I de siste ukene har det pågått intense kamphandlinger i Aleppo som, i strid med de humanitære prinsipper, direkte har rammet sivilbefolkningen, helsefasiliteter og sivil infrastruktur.

- Det er helt uakseptabelt at den syriske sivilbefolkningens påføres stadig større lidelser som følge av en krigføring som på groveste vis fortsetter å bryte med humanitære prinsipper, sier Brende og fortsetter:

- Bare en politisk løsning vil gi en varig slutt på lidelsene. Jeg vil understreke vår støtte til FN og spesialutsending «Staffan de Mistura» sitt arbeid for å få dette til, sier utenriksministeren.

13 millioner trenger hjelp

Syriske og russiske militære styrker melder at de har tatt initiativ til såkalte «humanitære korridorer», der sivilbefolkningen skal få hjelp om de forlater Øst-Aleppo. Om de sivile har mulighet til, eller ønsker å risikere å forlate byen, mens kampene pågår er usikkert.

- Slike korridorer vil bare fungere dersom alle parter aksepterer dem. Uansett er det fortsatt et krav, i henhold til internasjonal humanitær rett, at det gis uhindret humanitær tilgang til alle som av ulike grunner ønsker å bli værende inne i Øst-Aleppo, understreker Brende.

Mer enn 13 millioner mennesker har behov for humanitær assistanse inne i Syria. Stadig flere syrere tvinges til å flykte.

- I tillegg til akutt nødhjelp, støtter Norge også mer langsiktige bistandstiltak med matsikkerhet, jordbruk og gjenoppbygging av ødelagte hjem. Norge bidrar med 2,4 milliarder kroner i bistand til Syriakrisen i 2016.