Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om 6,3 mill.

Kongefamilien trenger over seks millioner kroner for å oppgradere sikkerheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to år siden konkluderte et hemmelig utvalg med at eiendommene til både konge- og kronprinsparet hadde for dårlig sikkerhet. Nå ber Slottet om 6,3 millioner kroner til en omfattende sikkerhetsoppgradering.

Særlig utsatt

Brevet kommer samtidig som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener kongefamilien er særlig utsatt for trusler fra personer med psykiske lidelser.

Utvalget som gjennomgikk sikkerheten rundt kongefamilien, mente blant annet at det er for dårlige alarmanlegg rundt og i kronprinsparets bolig på Skaugum. Også feriestedet Mågerø hadde gammeldags alarmanlegg.


Sikkerhetsopplegget på Skaugum skal allerede være til dels oppgradert.

De gamle systemene var så dårlige at de ikke klarte å skille mellom dyr og mennesker.


Ingen detaljer

I et brev fra Slottets hoffsjef Rolf Trolle Andersen til moderniseringsminister Morten Andreas Meyer ønsker Slottet å videreføre anbefalingene fra utvalget:

 TRUSSELVURDERING:  Politiet og Slottet mener sikkerheten rundt Skaugum er for dårlig. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener også at kongefamilien er særlig utsatt. Her er kronprinsfamilien samlet i fjor høst. Foto: Heiko Junge/Scanpix
TRUSSELVURDERING: Politiet og Slottet mener sikkerheten rundt Skaugum er for dårlig. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener også at kongefamilien er særlig utsatt. Her er kronprinsfamilien samlet i fjor høst. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

«Under post 50 for Det Kgl. Hoff har vi forutsatt en tilleggsbevilgning i løpet av 2005 på 6,3 millioner kroner til gjennomføring av Sikkerhetsprosjektet,» står det i brevet til departementet.

-  Vi kommenterer aldri spørsmål rundt sikkerheten til kongefamilien. Slike spørsmål må rettes til politiet, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet.

Leder for Den kongelige eskortetjenesten, Derek Strøm-Normann, kjenner ikke detaljene i brevet. -  Vi kommenterer uansett ikke detaljene i sikkerheten rundt kongefamilien, sier han.

Utvalget mener det er en rekke svakheter ved dagens sikkerhet. I den nye trusselvurderingen konkluderer PST med at kongefamilien er særlig utsatt.

-  Dette vil regjeringen vurdere å fremme i revidert nasjonalbudsjett for 2005, sier underdirektør Oscar Petter Jensrud i Moderniseringsdepartementet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media