Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om 750 000 kroner i erstatning

Bistandsadvokat Harald Stabell mener de to tiltalte skal betale oppreisning til foreldrene og broren til Faiza Ashraf.

KREVER ERSTATNING: Politiadvokat Kristin Røhne og advokat Harald Stabell i en pause under Faiza-saken i Asker og Bærum tingrett. Under sin prosedyre krever Stabell at foreldrene og broren til Faiza Ashraf skal få tilkjent 250 000 kroner hver i erstatning fra de to tiltalte, Håvard Nyfløt (26) og Shamrez Khan (29), 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KREVER ERSTATNING: Politiadvokat Kristin Røhne og advokat Harald Stabell i en pause under Faiza-saken i Asker og Bærum tingrett. Under sin prosedyre krever Stabell at foreldrene og broren til Faiza Ashraf skal få tilkjent 250 000 kroner hver i erstatning fra de to tiltalte, Håvard Nyfløt (26) og Shamrez Khan (29), Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Harald Stabell, bistandsadvokat for familien til Faiza Ashraf, krever erstatning opp til 250 000 kroner til hver av foreldrene og broren, fra de to tiltalte Håvard Nyfløt (26) og Shamrez Khan (29).

- Det angis at det skal gis en rimelig erstatning. Jeg  kan ikke se at man står overfor et urimelig krav.  Det er rimelig å gi dem medhold i kravet inntil 250 000 kroner, sa Stabell under sin prossedyre.

Han ber også om at de to skal betale 19 495 kroner til familien for å dekke utgifter de har hatt i forbindelse med gravferden til datteren og søsteren.

Krever høyere beløp Kravet om 250 000 kroner til foreldrene og broren er høyere enn det normerte beløpet, som er på 200 000. Stabell mener omstendighetene tilsier at familien bør få utbetalt mer i erstatning:

- De skjerpende omstendighetene - borføringen, drapet, måten det ble foretatt på, omstendighetene rundt og de påfølgende omstendigheter tilsvarer et høyere beløp.

- Her står vi overfor et bestillingsdrap, en leiemorder, noe som er sjeldent i Norge - hvis det i hele tatt har skjedd, vi står overfor en umenneskelig situasjon for etterlatte . I tre uker visste ingenting, mens de to tiltalte var klar over at Faiza var død, sier Stabell.

Belastning med mediene Han poengterte også at spekulasjoner i mediene var en ekstra belastning for familien, og at dette også bør regnes inn:

- Spekulasjonene i mediene om at  Faiza selv spilte en rolle, at hun selv stått bak bortføringen, evntuelt at foreldrene sto bak, at personlige og intime opplysninger om hennes privatliv kom frem,  var en ekstrabelastning. De tiltalte kan ikke direkte gjøres ansvarlig for pressedekningen, men inndirekte er det fullt påregnelig.

Stabell problematiserte i sin prosedyre hvorvidt en bror kan ha krav på erstatning eller ikke.
Erstatning til bror Han begrunnet erstatningskravet med at broren, Ahmed Fawad Ashraf, har lidd etter drapet på søsteren. Han har blant annet vært sykemeldt fra sin jobb i store perioder.

- Det har kommet klart frem under bevisførselen: det er rimelighetsgrunner som tilsier at det kan tilkjennes oppreisning. Det er ingen andre årsaker til hans skade enn drapet på søsteren. Ventetiden på tre uker, samt ventetiden på rettsaken har spilt inn. Medienes omtale ikke beviselig årsak, fortsatte han.

Han poengterte at det ikke var grunn til at broren skal få en lavere erstatning enn foreldrene:

- Jeg kan vanskelig se at hvis det er grunnlag for erstatning, at man skal redusere beløpet for ham. Forutsatt at han kommer inn under samme bestemmelse - kan vanskelig se at det er rimelig å red beløpet. Ikke minst igjennom bevisførselen synes at det har gått mest helsemessig utover Fawad i denne saken, sa Stabell.

Om Nyfløt eller Khan skal bli frifunnet for deler av tiltalen eller for hele tiltalen, mener Stabell det er grunnlag for erstaning, men da med et redusert beløp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media