Ber om å vurdere sanksjoner mot USA

Den arabiske liga holdt krisemøte om Donald Trump avgjørelse om å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem.

KRISEMØTE: Den arabiske liga hadde lørdag krisemøte om Donald Trumps beslutning om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem i Israel. Ligaen kritiserte den amerikanske presidenten. Foto: AFP / NTB scanpix
KRISEMØTE: Den arabiske liga hadde lørdag krisemøte om Donald Trumps beslutning om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem i Israel. Ligaen kritiserte den amerikanske presidenten. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Libanons utenriksminister Gebran Bassil tar til orde for at arabiske land bør vurdere sanksjoner mot USA.

Lørdag holdt Den arabiske liga krisemøte som følge av USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

Reuters skriver at Bassil ba de arabiske medlemslandene vurdere å innføre økonomiske sanksjoner som følge av beslutningen.

Fratar USA fredmeklerrolle

- Forebyggende tiltak må tas på grunn av beslutningen. Vi må begynne med diplomatiske tiltak, deretter politiske, så økonomiske og finansielle sanksjoner, sa Bassil under møtet med utenriksministere fra Den arabiske liga, skriver nyhetsbyrået.

SKRYTEVIDEO: Trump la selv ut denne videoen på Twitter, hvor han håner de tre foregående presidentene for å ikke ha levert på sine valgløfter om Jerusalem. Vis mer

Under møtet oppfordret lederen for Den arabiske liga, Ahmed Aboul-Gheit, verdens land til å svare på Trumps utspill ved å anerkjenne Palestina med Øst-Jerusalem som hovedstad.

Han påpekte at beslutningen også fratar USA rollen som mekler i konflikten mellom Israel og palestinerne, og i virkeligheten innebærer en amerikansk godkjenning av den israelske okkupasjonen, skriver NTB.

Sterke reaksjoner

Donald Trumps utflagging av ambassaden har vakt sterke reaksjoner internasjonalt. Bloomberg skriver at både Tyrkias president, Recep Erdogan, og Frankrikes president, Emmanuel Macron, prøver å få USA til å snu. Så langt har de ikke lyktes med det.

Ikke nok med at saken har fått stor oppmerksomhet internasjonalt: Demonstrasjonene har vært mange.

Lørdag var det nye protester og sammenstøt på Vestbredden og Gazastripen i kjølvannet av USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

I Betlehem kastet palestinere stein mot israelske soldater, som svarte med gummibelagte stålkuler, tåregass og sjokkgranater.

Lørdag var det også i Kairo demonstrasjoner mot den amerikanske beslutningen. Flere hundre mennesker deltok, samtidig som møtet til Den arabiske liga foregikk.

Kan glemme fred og forsoning

Donald Trump mener at det var en riktig avgjørelse å anerkjenne Jerusalem som hovedstad.

- Etter over 20 år med utsettelser, er vi ikke nærmere en varig fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Det ville være dårskap å anta at det å gjenta den samme oppskriften nå, vil gi et annerledes eller bedre resultat. Derfor har jeg bestemt at det er på tide å offisielt anerkjenne Jerusalem, sa presidenten i sin kunngjøring onsdag.

I talen ba han om ro og toleranse for beslutningen. Videre kalte han Israel for «et av verdens mest framgangsrike demokratier».

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage sa til Dagbladet tidligere denne uka at man kan glemme alt som heter fred og forsoning når ambassaden flyttes.

- Trump tar her i den verste saken, den som vil sette flest sinn i kok. Alt som heter kompromisser, fred og forsoning kan man bare glemme, sa Waage til Dagbladet og fortsatte:

- Etter at Israel okkuperte og annekterte Jerusalem som sin hovedstad i 1967, har så godt som ingen land anerkjent dette. På det tidspunktet lå Jerusalem på jordansk territorium, og skulle bli hovedstaden i Palestina, sier Waage.

Fortsatt har man litt tid til å stoppe Trump. USAs utenriksminister Rex Tillerson sier at flyttingen av ambassaden ikke vil skje neste år, skriver Haaretz. Det vil ta minst to år før den nye ambassaden er på plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer