Ber om åpenhet

Norges forskningsråd synes det er svært problematisk at oljeselskapene dikterer forskere og nekter dem tilgang på historisk materiale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi er tilhengere av åpenhet rundt tilgangen på kunnskap, og støtter forskernes i deres krav om dette, sier rådgiver i Forskningsrådets petromaks-program, Tor-Petter Johnsen, til Dagbladet.

Torsdag kunne Dagbladet avsløre hvordan Statoil aktivt har motarbeidet forskere som har arbeidet med et prosjekt om giftige organofosfater i hydraulikk- og turbinoljer.

Selskapet nektet dem innsyn i hva oljearbeiderne har vært eksponert for opp gjennom åra, og de nektet å gjøre målinger der arbeidssituasjonen er verst.

Vil ha offentlige midler

Forskningsrådet reagerer når forskere står fram i Dagbladet og forteller at oljeselskapene nekter dem innsyn i relevante data.

-  Vi vil oppfordre selskaper som deltar i våre prosjekter om å være åpne og gi tilgang, sier Johnsen, som ser at det er knyttet problemer til at oljeselskapene selv delfinansierer forskning og sitter i styringsgruppene for prosjektene.

-  Vi ser jo hvordan forskere har fått problemer med å få tilgang på relevante opplysninger. Det kan være et problem å forlange at næringen selv skal betale for forskning. Vi bør kanskje heller få tilstrekkelige offentlige midler, slik at vi ikke er avhengige av at selskapene må ta hovedtyngden av finansieringen i denne typen prosjekter, sier Tor-Petter Johnsen.

Stiller strengere krav

Ber om åpenhet

-  Hvordan reagerer Forskningsrådet på at Statoil har nektet forskere å gjøre målinger på Statfjord A og nektet dem innsyn i historiske data?

-  Vi vil være forsiktige med å kritisere en bestemt aktør, da dette har vist seg å være et generelt problem med oljebransjen. Men det kan tenkes vi vil stille strengere krav og kreve mer informasjon fra prosjektene før vi støtter dem, sier Johnsen.