Ber om åpne Treholt-høringer

Sjefredaktørene i VG, Aftenposten og Dagbladet ber gjenopptakelses-kommisjonen om åpne avhør og høringer i Treholt-saken.

VIL HA ÅPENHET: Tre sjefredaktører ber nå om åpenhet i Treholt-saken. På bildet ankommer Arne Treholt Gardermoen fra Stockholm dagen etter TV-opptak med Fredrik Skavlan. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
VIL HA ÅPENHET: Tre sjefredaktører ber nå om åpenhet i Treholt-saken. På bildet ankommer Arne Treholt Gardermoen fra Stockholm dagen etter TV-opptak med Fredrik Skavlan. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Bernt Olufsen i VG, Lars Helle i Dagbladet og Hilde Haugsgjerd i Aftenposten ber gjenopptakelses-kommisjonen revurdere standpunktet sitt om lukket behandling av Treholt-saken. De tre sjefredaktørene viser i et felles brev til «sterke samfunnshensyn og prinsippet om offentlighet i rettspleien».

Sjelden - Det er sjelden vi gjør dette, men vi har generelt sett tendenser til at offentligheten i rettpsleien blir utvannet, sier Lars Helle til Dagbladet. Han mener behovet for åpenhet er særlig stort i Treholt-saken.

- Det kan ikke spekuleres lenger i hva som skjedde i Treholt-saken. Nå må folk selv få se, sier Helle.

Han, Olufsen og Haugsgjerd mener saken etter nye påstander om bevisfusk og falske forklaringer «i en viss forstand» har blitt en verkebyll.

Publikums tillit «Hensynet til rettsstaten og publikums tillit til den, gjør det påkrevet at gjenopptakelses-kommisjonen arbeider i størst mulig åpenhet.   99 prosent av dommen mot Arne Treholt er nå avgradert, og det lille som står igjen, er også i detalj offentlig kjent gjennom mediene. Det er i dag ingen sider av Treholt-saken som bør holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet eller av andre årsaker, herunder beskyttelse av politiets arbeidsmetoder», heter det i brevet.

Helle, Olufsen og Haugsgjerd går i rette med begrunnelsen om at innkalte vitner ikke skal kunne følge med på det andre vitner sier i mediene.

«Det samme er jo tilfelle i straffesaker for domstolene, uten at det går foran hovedprinsippet om at slike saker skal føres i full offentlighet», argumenterer de tre sjefredaktørene.