Ber om at Breivik får lese opp 30 min. langt skriv

- Vi har stor forståelse for at pårørende ikke ønsker at retten skal være en talerstol for tiltalte, sier Lippestad.

I RETTEN: Terrortiltalte Anders Behring Breivik og forsvarer Geir Lippestad er gjennom første dag av den ti uker lange rettssaken. Foto: AFP/POOL/Heiko Junge
I RETTEN: Terrortiltalte Anders Behring Breivik og forsvarer Geir Lippestad er gjennom første dag av den ti uker lange rettssaken. Foto: AFP/POOL/Heiko JungeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt svar på aktoratets innledningsforedrag trakk Breiviks forsvarer Geir Lippestad fram at massemorderen ikke bestrider faktum i saken, men at han ikke erkjenner straffskyld og påberoper seg nødrett.

- Vi har stor forståelse for de etterlattes og de pårørendes synspunkter på at dette ikke skal bli en talestol for tiltalte. Når faktum ikke bestrides, hvorfor skal vi da bruke tid til å høre hans forklaring? For det første er det en grunnleggende rett å få forklare seg. For det andre blir hans forklaring det viktgste bevismidlet for å kunne avgjøre om han kan straffes eller overføres til psykisk helsevern, sier Lippestad.

Støtteskriv - Derfor blir det viktig å høre hans ideologi, hans planer og hvorfor han gjorde det.

Forsvareren ba retten om å tillate at Breivik får lese opp et støtteskriv før han begynner sin muntlige forklaring.

- Jeg vil varsle at tiltalte vil fremme et ønske om å bruke et støttedokument. Et skriftlig dokument som det vil ta rundt 30 minutter å lese opp, før han begynner sin frie forklaring, sier Geir Lippestad.

- Det er viktig at han får lov til dette, påpeker Lippestad.

Forsvareren trekker fram helsefaglige vitner fra Dikemark og Ila som viktige i forsvaret av Breivik.

- Tiltaltes ønske er å bli dømt som tilregnelig. Vår bevisførsel går inn for å bevise at han er tilregnelig, sier Lippestad.

Mange vitner Han sier ei liste på mellom fem og ti navn vil være viktige vitner.

Lippestad sier de også vil føre som vitner fagfolk på historie, politikk og samfunn.

- Det er vanskelig å forstå Breiviks verdensbilde, og vi vil kaste lys over subkulturer og ekstreme kulturers syn på verden. Er dette synet hans? Og er han alene om dette i verden? Eller er det små subkulturer som mener det samme? Det er viktig å få fagfolk til å belyse dette spørsmålet, sier Lippestad.

Forsvaret vil også høre personer med tilknytning til høyreekstreme- og venstreekstreme miljøer, i tillegg til folk fra andre ekstreme miljøer.

- Vi vil kaste lys over verdensbildet til Breivik, og hans forstålelse av at det er krig i Europa, sier Geir Lippestad.

Varsler mulig utsettelse Til slutt vil forsvaret føre to vitner fra Arbeiderpartiet, siden de var Breiviks mål.

- Vi må ta forbehold om ytterligere anførseler og forbehold om å begjære utsettelse av rettsaken. Så sent som klokka 1600 sist fredag, fikk vi over 2000 sider ny dokumentasjon i saken. En analyse av organisasjon Knights Templar og en rapport når det gjelder bruk av sosiale midler. Vi ber ikke om en utsettelse på det nåværende tidspunkt, men vi ber om at det protokollføres at det kan bes om utsettelse senere som en følge av de 2000 sidene med ny dokumentasjon, sier Lippestad.