Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valdres-saken

Ber om at den tiltalte kvinnen (46) frifinnes

Forsvaret reagerer sterkt på antydning om at hun sendte meldinger til seg selv fra datterens telefon.

BER OM FRIFINNELSE: Den tiltalte kvinnens forsvarere Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland ber om full frifinnelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BER OM FRIFINNELSE: Den tiltalte kvinnens forsvarere Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland ber om full frifinnelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Aasmund Olav Sandland, forsvarer for den 46-årige kvinnen som er tiltalt i den såkalte Valdres-saken, ber om at hun frifinnes på begge tiltalens punkter, subsidiært anses på mildest mulig måte.

- Angelicas død var ikke en følge av en mors hensynsløse atferd. Hennes død skyldes én ting: anoreksi, den mest dødelige sykdommen psykiatrien kjenner. I USA dør en person hvert 62. minutt, sier Sandland.

Kvinnen er tiltalt for grov omsorgssvikt og mishandling etter at datteren Angelica (13) ble funnet død på familiehytta på Beitostølen nyttårsaften 2015. Den anoreksisyke jenta veide bare 21,7 kilo da hun ble funnet.

Kraftig angrep

Under sin prosedyre har Sandland og medforsvarer Bugge gått kraftig til angrep på aktor Arne Ingvald Dymbes prosedyre i går, som munnet ut i en påstand om fire års fengsel.

NYTT SMYKKE: Den tiltalte kvinnen bærer i dag et nytt smykke rundt halsen; forsiden har et bilde av Angelica. - Det er bestilt av min kusine og designet av moren hennes, med kjærlighet, forklarer 46-åringen til Dagbladet. Foto: Privat
NYTT SMYKKE: Den tiltalte kvinnen bærer i dag et nytt smykke rundt halsen; forsiden har et bilde av Angelica. - Det er bestilt av min kusine og designet av moren hennes, med kjærlighet, forklarer 46-åringen til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

Særlig oppmerksomhet har Sandland viet Dymbes antydning om at den tiltalte kvinnen i flere timer nyttårsaften iscenesatte samhandling mellom seg selv og datteren, som ifølge den medisinsk sakkyndige kan ha dødd over tolv timer før hun ble funnet om kvelden.

Dymbe mener 46-åringen selv kan ha sendt en rekke SMS-er fra datterens telefon til seg selv, og laget tegn på at datteren var i ferd med å lage nyttårsmiddag. Dette reagerer Sandland sterkt på.

- Tiltalte skal altså ha gjort alle disse tingene selv mens Angelica lå død. I så fall vil det antyde personlighetstrekk som krever at saken stanses, slik at vi kan få en ny utredning av henne. Påtalemakten biter seg selv i halen, og tiltalen ramler som et korthus, sier Sandland.

«Jeg elsker deg»

I SMS-er sendt i 17-tida samme dag går det fram at moren har dratt på Kiwi på Beitostølen for å handle. Da kommer det fra datterens telefon: «Jeg elsker deg.» «Og jeg elsker deg, jenta mi», lyder svaret fra morens telefon.

Ifølge aktoratet har Angelica på det tidspunktet ligget død på hytta i flere timer. Under prosedyren i går trakk statadvokat Dymbe fram at morens fingeravtrykk ble funnet på hjem-knappen på datterens telefon.

Det første helsepersonellet som kom til hytta, har også fortalt at de så ei åpnet flaske julebrus og ei Farris-flaske, i tillegg til ei halv presset sitron - som skal være tegn på nyttårsmiddagen.

Forsvarer Sandland ber retten se bort fra aktors påstander om at den tiltalte kvinnen skal ha iscenesatt samvirke med datteren etter sistnevntes død.

- Aktor har hevdet en meningsløs atferd. Det illustrerer en vaklende tiltale, sier han.

Aktor: - Drøyt

I sin replikk (tilsvar) kommenterer statsadvokat Dymbe Sandlands uttalelser om SMS-ene nyttårsaften slik:

- Dette bygger på konkret bevisvurdering, som er framført på en korrekt måte i retten. Så får vi være uenige om dette her, men å betegne det slik, det er drøyt.

Dymbe er også uenig i at den tiltalte kvinnen må undersøkes av sakkyndige på ny dersom han holder fast ved sine antydninger om at kvinnen manipulerte SMS-samtalene og middagen nyttårsaften 2015.

- Det er uriktig. Her er det ikke snakk om forvaring, og ny sakkyndigundersøkelse er ikke tema, sier han.

Hovedforhandlingen i rettssaken er nå over. Tingrettsdommer Pål Prestesæter varsler at dommen vil foreligge før 15. mai.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 den 27. februar ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!