MØTER MOTSTAND : Justisminister Anders Anundsen får kritikk fra flere av fylkeslagene til samarbeidspartiet Venstre. Foto: Jacques Hvistendahl
MØTER MOTSTAND : Justisminister Anders Anundsen får kritikk fra flere av fylkeslagene til samarbeidspartiet Venstre. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Ber om at justisminister Anundsen byttes ut

Hordaland Venstre har ikke lenger tillit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hordaland Venstre avholdt fylkesårsmøte i helga. Der ble det klart at Anundsen ikke lenger har fylkeslagets tillit som justisminister etter sin håndtering av asylbarnsaken, forteller fylkesleder Geir Kjell Andersland til NTB.

- I mitt politiske innlegg lørdag sa jeg tydelig at jeg ikke lenger har tillit til justisministeren. Det utløste spontan applaus fra fylkesstyret, sier Andersland.

Han sier at selv om fylkesstyret ikke har utarbeidet en formell resolusjon i saken, så er det utvetydige budskapet fra Hordaland Venstre at de ikke lenger har tillit til Anundsen og ønsker ham fjernet fra jobben som justisminister.

- Ansvarsfraskrivelse - Noen hevder at det vil innebære det samme som at Venstre trekker seg fra samarbeidsavtalen med regjeringen, med det er vi uenige i. Det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig. Vi ønsker fortsatt å stå i regjeringssamarbeidet, men vi ønsker en ny justisminister, sier Andersland.

Andersland sier Hordaland Venstre mener Anundsen har brutt tilliten både overfor samarbeidspartiene Venstre og KrF, og overfor Stortinget.

- Under høringen fredag hørte vi ham skyve ansvaret for saken lenger ned i systemet mot Politidirektoratet og Politiets utlendingsenhet (PU). Det er å bryte tilliten til Stortinget, mener Andersland.

Misnøye, ikke mistillit Også Rogaland Venstre diskuterte Anundsen under sitt fylkesstyremøte i helga. I en uttalelse uttrykker de «sterkt misfornøyd» med justisminister Anders Anundsen i fjor, men vil likevel ikke kreve at statsråden blir fjernet.

Dermed ble Rogaland Venstres formulering moderert sammenlignet med det gruppeleder Per A. Thorbjørnsen ga uttrykk for i et intervju med Bergens Tidende lørdag, der han uttrykte at fylkeslaget ville «vedta mistillit» mot Anundsen.

- Det er uttalelser som må stå på Thorbjørnsens egen regning, sier fylkesleder Kjartan Alexander Lunde til NTB søndag.

- Men det er klart det er veldig mye sinne og frustrasjon i Rogaland Venstre over det justisministeren har gjort, men det får bli opp til Stortinget og stortingsgruppa å avgjøre det formelle rundt et eventuelt mistillitsforslag, understreker Lunde.

- Jeg synes dette er trist, men fylkeslagene står selvsagt fritt til å mene og vedta dette. Det er lite jeg kan gjøre med noe slikt, men jeg mener samarbeidsavtalen er oppfylt, sier Anundsen i en skriftlig kommentar søndag til NRK.

Sinne i Agder Asylbarnsaken skal også behandles på fylkesårsmøte til Agder Venstre neste helg.

Fylkessekretær og bystyremedlem i Arendal, Jan Kløvstad, utelukker ikke at det kan munne ut i en mistillitsresolusjon mot Anundsen.

- Vi kommer til å ha en resolusjon. Vi kommer til å være veldig kritiske. Anundsen har sabotert den asylavtalen vi hadde med regjeringspartiene, sier Kløvstad til Bergens Tidende.

Fylkesleder Trond Åm i Møre og Romsdal Venstre mener på sin side at barna er viktigere enn statsråden, mens fylkesleder Gunhild Stang i Sogn og Fjordane sier de har tillit til at stortingsgruppen ordner opp i saken.

Viser til Stortinget Kontroll- og konstitusjonskomiteen gjennomførte fredag en ti timer lang høring i asylsaken, i kjølvannet av de mange avsløringene i Bergens Tidende om at avtalen med Venstre og KrF om lengeværende asylbarn ikke var blitt fulgt opp av regjeringen.

Hva som blir det endelige utfallet av saken, var det for tidlig for komitémedlemmene å uttale seg om fredag. Saken skal behandles på komiteens faste møte tirsdag. Da vil komiteen blant annet ta stilling til om det er behov for å hente inn mer informasjon i saken.

(NTB)