Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om at Øygard flyttes vekk fra jenta (16) i dag

I går brøt jenta sammen i retten. I dag fortsetter den intense utspørringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I dag skal etter planen Rune Øygard starte sin forklaring, etter at forsvarer Mette Yvonne Larsen har fått stilt sine spørsmål til den 16 år gamle fornærmede.

Jenta brøt i går ettermiddag sammen i retten, og resten av utspørringen ble utsatt til i dag - etter at også Larsen ga uttrykk for at det var krevende å konfrontere jenta med intime detaljer fra hennes forklaring.

- Jeg kan ikke spørre ut ei jente som hulker, sa Larsen i retten.

Flyttes Jenta, som bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal beskriver som svært modig, har nå innsett at hun ikke klarer å ha den påståtte overgrepsmannen sittende på tiltalebenke et par meter til høyre for seg.

- Vi feilbedømte hvor sliten hun ble når det haglet med spørsmål. Nå vil vi derfor be om at Øygard plasseres et annet sted i rettssalen, sier Hjortdal til Dagbladet.

Hun understreker at jenta kom seg fort igjen og at hun er klar for å gjøre seg ferdig med forklaringen. Da Øygards forsvarer i går antydet at saken kanskje skulle fortsette for lukkede dører, uten pressen tilstede, ristet jenta på hodet.

- Hun er helt klart på at folk nå skal få høre hennes historie, sier bistandsadvokaten.

Grillet Rune Øygard, som hele tiden har nektet for noen seksuell kontakt med jenta, har flere ganger mens jenta har forklart seg tilsynelatende smilt og framstått oppgitt over det hun forteller. Han har tatt hyppige notater, og konferert med sine forsvarere Mette Yvonne Larsen og Martin Eiebakke.

- Han har reagert spontant på ting han har hørt, har advokat Larsen påpekt.

Hun er klar på at det er flere ting i jentas forklaring hun mener «ikke henger på greip».

- Det er forsvarets jobb å sørge for at sannheten kommer fram, har Larsen sagt.

I går grillet hun jenta på detaljer fra forklaringen - hvor lenge hun var på hytta sammen med Øygard og hans kone, hvor mange samleier de to skal ha hatt, detaljer om hva hun og ordføreren gjorde rett etter at overgrep skal ha funnet sted og, påstått manglende samsvar mellom jentas avhør og forklaring i retten.

Denne jobben vil fortsette også i dag.

- Ikke for tøff Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal var i går kritisk til Mette Yvonne Larsens utspørring. Hun mente at forsvareren gikk hardt til verks. Larsen avviste i går overfor et samlet pressekorps at hun var for tøff.

- Hva kan du si om det som skal ha vært forskjellene i forklaringene hennes?

- For meg er dette bare begreper. Når du skal fortelle en ting flere ganger bruker du gjerne forskjellige ord. Jeg synes hun forteller akkurat det samme alle tre gangene, sier Hjortdal til Dagbladet.

- Har hun noen gang endret forklaring når det gjelder omfanget eller overgrepenes karakter?

- Aldri, understreker bistandsadvokaten.

UTSPØRRING: Mette Yvonne Larsen er ordfører Rune Øygards forsvarer sammen med advokatfullmektig Martin Eiebakke (nærmest). Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
UTSPØRRING: Mette Yvonne Larsen er ordfører Rune Øygards forsvarer sammen med advokatfullmektig Martin Eiebakke (nærmest). Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer