Ber om at syke får hjelp

Somalierne i Skien tar selv tak i helseproblemene blant innvandrere og flyktninger. De vil be om behandling av bestemte personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare Oslo har flere somaliere enn Skien. Det bor mellom 500 og 600 somaliere i byen.

-  Vi har innvandrere med store psykiske problemer i Skien, som i Oslo. Veldig mange er unge, enslige menn, og mange av dem sliter med krigstraumer. Vi vet om bestemte personer som har så store problemer at de må få oppfølging straks, før det skjer flere tragedier, sier somaliske Osman Mohamed Aden i Afrikansk forening.

Foreningen diskuterte saken på et møte i går.

-  Vi kommer til å be helse- og sosialsjefen om å ta ansvar og sørge for at disse menneskene får hjelp før det er for seint, sier Aden.

Rammet ekstra sterkt

Også flyktningtjenesten i Skien mener flere av innvandrerne i kommunen trenger hjelp.

-  Det dreier seg ikke bare somaliere, men også andre innvandrere. Det er også helt klart at psykiatriens utilstrekkelighet rammer flyktninger ekstra sterkt. Dette er mennesker som har vært utsatt for store påkjenninger over lang tid, og situasjonen deres forbedres ikke av at mange sliter med å få jobb og med bolig, sier leder av flyktningtjenesten i kommunen, Aase Donald.

-  I tillegg har ikke situasjonen i Somalia endret seg. Det er fortsatt svært vanskelig å leve der.

-  Ikke døm alle

Hun understreker at det nå er viktig å ikke dømme alle somaliere etter drapet i Oslo.

-  Personen som har gjort det, er like ansvarlig som alle andre. Men det er viktig for alle nå å ikke se somaliere som ei gruppe, men som enkeltpersoner, oppfordrer hun.