Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om at tidligere draps- og voldtektsmann idømmes forvaring

- Det er et mønster. Dette er ikke tilfeldigheter.

BER OM FORVARING: - Det er ikke tilfeldigheter. Det er et mønster, sier aktor Håvard Kalvåg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
BER OM FORVARING: - Det er ikke tilfeldigheter. Det er et mønster, sier aktor Håvard Kalvåg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORDRE VESTFOLD TINGRETT (Dagbladet): Aktor Håvard Kalvåg ber om at mannen som er tiltalt for å ha voldtatt ei kvinne i 40-åra i Horten i fjor, idømmes forvaring på grunn av sin kriminelle fortid. Han har sittet inne i til sammen 37 år.  

Det kommer fram i retten onsdag, etter at alle vitner, den fornærmede og tiltalte har forklart seg om hva som skjedde natt til 28. juni i fjor. 

- Opplagt gjentakelsesfare Kvinnens bistandsadvokat ber samtidig om at tiltalte må betale 200 000 kroner i oppreisning til den fornærmede. 

Kvinnen sier hun ble tvunget til å utføre oralsex på tiltalte. Selv mener han at det hele var frivillig. 

Den 60 år gamle mannen er tidligere dømt for flere voldtekter og ett drap. Han var ute i fire uker før han ble pågrepet for en ny voldtekt. Aktor legger ned påstand om at mannen idømmes forvaring, med en minstetid på fire år og med en tidsramme på seks år. 

- Skulle det noen gang være slik at man skal idømme noen forvaring, må det være i dette tilfellet, sier Håvard Kalvåg til Dagbladet etter å ha lagt fram sin prosedyre. 

- Jeg opplever at tiltaltes historie er så spesiell i forhold til at han er dømt for voldtekt fire ganger tidligere, og at alle domfeldelsene synes å være så like. Det er snakk om voldtekter som har skjedd både mens mannen var ute på prøve, altså mens han sonet for en voldtekt, og enda en gang da han voldtok rett etter at han slapp ut. Det skjedde også denne gangen. 

- Det er en opplagt gjentakelsesfare som i hvert fall bør ende i forvaring, sier Kalvåg. 

- Et mønster Før han begynte sin prosedyre, påpekte han at rettens oppgave er viktig.

- Dere skal være overbevist. Man skal for all del ikke dømme noen som er uskyldig. Derfor skal dere være overbevist utenfor enhver rimelig tvil. 

Han peker på de elementene som gjør at aktoratet mener han er skyldig. 

- Vi vet mye. Vi vet at de møttes på bar, hva de snakket om, at de var der med andre, at det så ut som de hadde det hyggelig og at de til og med ga hverandre smellkyss. Vi vet at de på et eller annet vis tok seg hjem til leiligheten hans, selv om ingen av dem husker det. Det spiller ingen rolle, sier aktor.

Han sier det ikke er grunn til å betvile at det var seksuell kontakt mellom de to.

- Det er ingen grunn til å tro at det var noe annet enn hyggelig i starten. De er enige om at hun var på gulvet og at han sto over henne. Det er ingen grunn til å betvile, sier han.

- Men der slutter enighetene.   

Så viser aktor Kalvåg til de gamle dommene mannen har bak seg. Han er tidligere dømt for fire voldtekter. En av kvinnene kvalte han til døde etter å ha voldtatt henne på Torshov i Oslo da han var ute på prøve i 1993. Kalvåg mener det er likhetstrekk mellom alle voldtektene: at de alle startet hyggelig. 

- Det kan vi se på tiltaltes fire forrige dommer. Hvordan var forholdet den gang? Jo, det var ikke vanskelig, det var en grei relasjon mellom dem før det skjedde. Det er et mønster. Dette er ikke tilfeldigheter, sier han. 

- Endrer vesentlige poeng Han legger vekt på at han ikke kan forstå hvorfor den fornærmede Horten-kvinnen skulle ha funnet på en voldtektshistorie. Hun er ikke ute etter penger, påpeker han. Hun var redd for å dø da et vitne hørte henne utenfor mannens leilighet etter den angivelige voldtekten. Hun hadde glemt igjen et skjørt inne hos ham. 

- Hvorfor skulle hun lagt det igjen der, om det var frivillig oralsex hun hadde vært med på? spør aktor. 

Han forteller at det er mye som spriker i mannens forklaring. 

image: Ber om at tidligere draps- og voldtektsmann idømmes forvaring

- Han endrer vesentlige poeng ved sin egen forklaring. Først sa han at de kranglet. Så gjorde de ikke det. Vi vet jo at det har vært krangling. Han sa til et vitne at han hadde utført oralsex på henne til hun sa stopp, men så går han vekk fra det. Men det passer godt med hennes forklaring om at han sa «nå skal du gjøre mot meg som jeg gjorde med deg». 

Aktoratet mener mannen presset kvinnen til å utføre oralsex på ham, hvilket går under voldtekt i straffeloven, mens hun gråt og ba om å få slippe. Mannen nekter straffskyld. 

LES OGSÅ: 

 Fengselet har aldri turt å prøveløslate ham. Neste uke slipper han ut etter 21 år bak murene  

 Mann (59) satt nesten 30 år i fengsel for drap og voldtekt. Nå er han siktet for å ha voldtatt på nytt  

• - Det å si at han er for farlig blir helt feil  

• Det er risikosport de luxe

• Voldtektsofferet «Tone»: - Jeg har vondt av de andre ofrene, for hva de har vært gjennom 

• Voldtok og drepte, sonet 21 år og slapp ut igen: Nå må mannen (60) svare for ny voldtektsanklage

• - Han lurer på om det er et forsøk på å bli kvitt ham fra samfunnet, og om hun er et middel for å få ham bort 

 - Jeg gråt og sa at jeg ikke ville. Han sa «nå skal du gjøre med meg som jeg gjorde med deg»

• - Uansett om jeg har 35 år i fengsel bak meg, så har jeg sonet og gjort opp for meg 

 Kvinnens forklaring skiller seg fra vitnenes: - Et broket bevisbilde 

• - Han var rolig, men verbalt irritert over å bli pågrepet etter å sittet så lenge inne. Han trengte ikke håndjern 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media