Ber om avlytting av barnelokking

Politidirektør Ingelin Killengreen vil endre loven, slik at politiet kan avlytte personer som forbereder seksuelle overgrep.

LOVENDRING: Politidirektør Ingelin Killengreen vil ha utvidet adgang til avlytting i saker som gjelder mulig overgrep mot barn.

Foto: Knut Falch / SCANPIX
LOVENDRING: Politidirektør Ingelin Killengreen vil ha utvidet adgang til avlytting i saker som gjelder mulig overgrep mot barn. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det er Kripos, som er helt sentral i etterforsking av overgrep mot barn, som kommer med forslaget i et høringsnotatet om «Skjult kontroll - åpen informasjon».

Støtter Kripos I sitt høringsbrev til departementet støtter Politidirektoratet Kripos på dette punktet.

I straffelovens paragraf 201a heter det at den som har avtalt et møte med et barn under 16 år, og som med forsett om å begå blant annet seksuell omgang med vedkommende, og har kommet fram til møtestedet eller et sted hvor møtestedet kan iakttas, straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år.

Villfarelse om alder utelukker ikke straffskyld, med mindre ingen uaktsomhet foreligger i så måte.

Kontroll Kripos mener at den handlingen som beskrives i loven i seg selv må karakteriseres som et overgrep, og at det er tilstrekkelig til å begrunne kommunikasjonskontroll i form av avlytting.

- I den forbindelse vil en også bemerke at det er innholdet i kommunikasjonen som i realiteten vil være avgjørende i vurderingen om forsettskravet i loven er oppfylt. Bevis for at det har vært kontakt mellom offer og overgriper, er ikke tilstrekkelig, understreker Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård.

Får ikke støtte Advokat John Chr. Elden satt i det såkalte Metodekontrollutvalget.

Det er rapporten fra dette utvalget som ligger til grunn for de nevnte høringsuttalelsene.

Elden sier til Dagbladet at utvalget ikke gikk inn for kommunikasjonskontroll i groomingsaker.

- Ønskelig utvikling? - Total overvåkning vil være det beste virkemiddel for å oppklare alle saker, men det ønsker vi likevel ikke i et demokratisk samfunn. Personvern har en verdi i seg selv, og utvalget la vekt på strafferammene som symbol for hvilken straffverdighet samfunnet gir det enkelte mulige lovbrudd, sier Elden.

- Hver enkelt politimann eller skattefunksjonær som jobber med sine saker, vil sikkert helst vite så mye som mulig om hver eneste nordmann. Men er det en ønskelig utvikling? spør Elden.

Killengreen understreker at det er sterke politiske signaler for at etterforsking og iretteføring av seksuelle overgrep mot barn skal prioriteres.

Politiet har store problemer med å få personer dømt etter loven om «grooming» fra 2007. Dagbladet kjenner bare til ett tilfelle fra Oslo tingrett. Saken er anket.

«Child grooming»

• Betyr at voksne tar kontakt med et barn for å bygge opp et tillitsforhold i den hensikt å utnytte barnet seksuelt.

• Språkrådet mener at barnelokking kan fungere som et norsk ord for dette fenomenet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer