- Ber om bråk

Med makt og småpenger fjerner Kjell Inge Røkke de siste gjenstridige aksjonærene i Aker RGI. - Han ber om bråk, sier John Peter Tollefsen, daglig leder i stiftelsen AksjeNorge. Småaksjonærene tar nå saken til retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å sikre seg mer enn 90 prosent av aksjene i Aker RGI fullførte Kjell Inge Røkke i går i praksis raidet mot det tidligere industriselskapet.

- Ikke fair

De resterende snaue ti prosent av aksjene skal tvangsinnløses, og selskapet skal tas av børs. Røkke tilbyr aksjonærene 105 kroner per aksje, 15 kroner mindre enn han var villig til å betale i sommer. Aksjeekspert John Peter Tollefsen, blant annet kjent fra «Fredagsbørsen» på TV2 og stiftelsen AksjeNorge, raser:

- Han ber om bråk med den prisen. Dette er ikke en fair behandling av de eksisterende aksjonærene.

- Men Røkke har jo selv kjøpt sine siste Aker RGI-aksjer for 105 kroner stykket?

- Ja, men alle vet jo at aksjene har vært lite omsatt i det siste. Dermed blir ikke kursen riktig. Så kort tid etter det frivillige tilbudet burde prisen fremdeles være 120 kroner. Det virker som om han nærmest tar hevn over de aksjonærene som ikke aksepterte.

Retten neste

Og småaksjonærene drar Kjell Inge Røkke inn i rettssalen:

- Vi kommer selvfølgelig ikke til å akseptere dette. Vi vil ha prisen fastslått ved rettslig skjønn, og regner med at vi ikke vil være de eneste som ikke vil la Røkke alene bestemme hva minoritetsaksjonærene bør få ut av sin rettmessige andel, sier Folketrygdfondets administrerende direktør Tore Lindholt.

Han vil ikke konkretisere hvor mye han mener aksjene er verdt, men påpeker at det ikke er mange ukene siden styret i Aker RGI selv viste til verdianslag opp mot 150 kroner per aksje.

Folketrygdfondet har på papiret tapt 45 millioner kroner på ikke å godta Røkkes bud på 120 kroner, men vil kunne oppnå en gevinst på 90 millioner hvis de får rettens godkjennelse på at aksjen er verdt 150 kroner.

- Mye taler for at vi vil be om rettslig skjønn, men saken må styrebehandles før vi tar endelig stilling, sier direktør Olaf Gohn i Oslo Kommunale Pensjonskasse, som er fjerde største aksjonær i Aker RGI.

Full kontroll

Kjell Inge Røkke har nå fri tilgang til milliardene i Aker RGIs kasse. Det kan komme godt med når milliardgjelden til DnB og Sparebanken NOR skal betjenes. Heretter vil ingen andre ha noe de skal ha sagt.

- Etter vedtaket om tvangsinnløsning i går, har minoritetsaksjonærene i Aker RGI allerede tapt alle sine aksjonærrettigheter. Det betyr at Kjell Inge Røkke kan oppløse selskapet om han måtte ønske det. Det er likevel ikke slik at alt er fritt, han må følge spillereglene etter aksjeloven, men han behøver blant annet ikke ta hensyn til likebehandling av aksjonærene lenger, sier Tore Bråthen, jusprofessor ved Handelshøyskolen BI.

- Kan han nå fritt ta ut milliarder fra kassa for å betale ned gjeld?

- Jeg er blant dem som mener at finansieringen via utbytte ikke har vært i strid med aksjeloven, sier Bråthen. Det har i flere uker pågått en diskusjon mellom jurister om hvorvidt Røkke har adgang til å ta ut ekstraordinært utbytte fra Aker RGI for å nedbetale lån han har tatt opp for å kjøpe resten av Aker RGI.