- Ber om bråk

Ingen frivillige organisasjoner får være med i utvalget som skal foreslå etiske regler for Norges oljefond. Regjeringen har derimot ryddet plass for Norges Bank og oljesektoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ekstremt skuffende at de ikke klarte å finne plass til noen frivillige organisasjoner, sier Arild Hermstad, leder av Framtiden i våre hender, som sammen med NorWatch har vært en pådriver for at oljefondet skal ta etiske hensyn. Heller ikke forskningsstiftelsen FAFO, Bellona eller Forum for Utvikling og Miljø er blitt spurt om å være med i utvalget regjeringen nedsatte i går. Kritikere med kompetanse synes utelatt.

Meningsløst

De frykter at regjeringen har nedsatt en komité som igjen vil hevde at det er vanskelig å ta etiske hensyn.

Etiske investeringer

  • Stortinget besluttet før sommeren å nedsette en ekspertkomité som skal lage et forslag til etiske retningslinjer for oljefondet.
  • SV fikk flertall for forslaget etter en serie med avsløringer fra Dagbladet og Norwatch. Oljefondet investerer i produksjon av klasebomber, kan assosieres til landmineproduksjon og har investert 6,6 milliarder kroner i selskaper som har begått alvorlige brudd på menneskerettighetene.

- Dette er å be om bråk, sier Leif Iversen, daglig leder i Initiativ for etisk handel, som vurderer å sette sammen et alternativt utvalg.

- At visesentralbanksjef Jarle Bergo sitter i utvalget er helt meningsløst. Norges Bank har i alle år argumentert mot etisk regelverk, sier SVs Øystein Djupedal, som er glad for at utvalget tross alt er oppnevnt.

- Jeg kan ikke si at vi har motarbeidet etiske retningslinjer. Men jeg får vel leve med den kritikken, sier Bergo, som svarer slik på spørsmål om et etisk regelverk er mulig:

- Jeg tror da det.

Kompetanse?

Andre medlemmer er overingeniør Per Sandberg i Norsk Hydro, Anne Kristin Sydnes i Statoil og styreleder Bente Rathe i Petoro.

- Skal oljefondet vurdere å utelukke hele bransjer, så kan det ikke være lett for disse tre personene å diskutere oljebransjen, mener Hermstad.

Hans Petter Graver, professor i europarett, leder utvalget. Øvrige medlemmer er Alexander Cappelen, som leder Senter for etikk og økonomi ved Handelshøyskolen i Bergen. Professor Janne Haaland Matlary har kompetanse på menneskerettigheter. Gro Nystuen leder oljefondets folkerettsråd. Lasse Ruud er administrerende direktør i Verdipapirfondenes Forening. Konsulent Ola Löhman har utviklet etiske retningslinjer for svenske KPA, som tilsvarer KLP i Norge. Forslaget til etisk regelverk skal legges fram innen 1. juni 2003.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer