- Ber om bråk

Ingen frivillige organisasjoner får være med i utvalget som skal foreslå etiske regler for Norges oljefond. Regjeringen har derimot ryddet plass for Norges Bank og oljesektoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ekstremt skuffende at de ikke klarte å finne plass til noen frivillige organisasjoner, sier Arild Hermstad, leder av Framtiden i våre hender, som sammen med NorWatch har vært en pådriver for at oljefondet skal ta etiske hensyn. Heller ikke forskningsstiftelsen FAFO, Bellona eller Forum for Utvikling og Miljø er blitt spurt om å være med i utvalget regjeringen nedsatte i går. Kritikere med kompetanse synes utelatt.

Meningsløst

De frykter at regjeringen har nedsatt en komité som igjen vil hevde at det er vanskelig å ta etiske hensyn.

Etiske investeringer

Stortinget besluttet før sommeren å nedsette en ekspertkomité som skal lage et forslag til etiske retningslinjer for oljefondet.

SV fikk flertall for forslaget etter en serie med avsløringer fra Dagbladet og Norwatch. Oljefondet investerer i produksjon av klasebomber, kan assosieres til landmineproduksjon og har investert 6,6 milliarder kroner i selskaper som har begått alvorlige brudd på menneskerettighetene.

- Dette er å be om bråk, sier Leif Iversen, daglig leder i Initiativ for etisk handel, som vurderer å sette sammen et alternativt utvalg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer