Ber om dødsstraff for Taliban-amerikaner

Amerikaneren John Walker slåss mot hjemlandet USA og for Taliban og Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida. Nå ber borgermester Rudolph Giuliani om at myndighetene vurderer dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når man begår forræderi mot USA, spesielt i en tid da USA er i fare, er det passende å vurdere dødsstraff som botemiddel. Det er et svært effektiv avskrekkingsmiddel for andre som gjør det samme, sa Giuliani søndag.

Walker konverterte til Islam da han var 16 og sluttet seg til Talibans styrker for seks måneder siden. 20-åringen var blant de overlevende som ble tatt til fange i den nordafghanske byen Mazar-i-Sharif. Han blir nå holdt i varetekt om bord på det amerikanske skipet «USS Peleliu» i Arabiahavet.

General Tommy Franks, som leder den amerikanske aksjonen i Afghanistan, sa søndag at Walker har gitt betydelige mengder informasjon til den amerikanske hæren, men at det foreløpig er vanskelig å si hvor mye av informasjonen som er direkte nyttig.

Det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek skriver i sin utgave mandag at Walker også var medlem i Osama bin Ladens nettverk al-Qaida. Walker skal ha innrømmet å ha blitt trent i en av nettverkets leire, ifølge amerikanske tjenestemenn. Her skal han ha fått opplæring i bruk av eksplosiver og gift, og dessuten møtt flere al-Qaida-ledere, inkludert bin Laden.

Det er ennå ikke avgjort hva som skal skje med Walker. USAs utenriksminister Colin Powell sier til TV-kanalen NBC at det ennå er uklart om han vil bli tiltalt for forræderi, men at hans handlinger kan føre til en slik tiltale.

(NTB)