Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om etterforskning av sine politiske motstandere

President Alexander Lukasjenko går langt i beskylde opposisjonen for å stå bak Minsk-bombinga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To personer er pågrepet og mistenkt for å stå bak t-bane-eksplosjonen i Minsk i Hviterrussland mandag. 12 mennesker døde og et titalls ble såret.

Påtalemyndigheten sier at de to mennene er under etterforskning, at de har fått advokatbistand og at avhørene er i gang.

Begge er fra Hviterrussiske statsborgere, opplyser statsdvokat Andrei Shved.

- Det er veldig mye som tyder på at en av dem er gjerningsmannen fra t-banen, sier han.

Ifølge Shved avslører overvåkningsbildene at en person kom inn på stasjonen, satte fra seg en bag på en benk og gikk fra stedet. Like etterpå smalt det.

President Alexander Lukasjenko går noe lenger enn påtalemyndigheten i sin omtale av de pågrepne, melder CNN.

Ifølge han har de to tilstått bombingen.

- Vi vet nå det viktigste - hvem som begikk terroren og hvordan de gjorde det. Så langt vet ikke hvorfor de gjorde det, men det finner vi snart ut, sier Lukasjenko i dag.

Lukasjenko sier også at de to mennene har innrømmet å ha stått bak to andre terrorangrep på frigjøringsdagen deres i Minsk 3. juli 2008 og og i byen Vitebsk i 2005.

Videre går presidenten langt i å mistenke opposisjonspolitikerne i Hviterrussland for å stå bak tragedien.

Lukasjenko, som har styrt landet med jernhånd siden 1994, ble gjenvalgt med mistenkelig god margin ved forrige presidentvalg i desember i fjor. Mange ropte på valgjuks og det ble utløst massedemonstrasjoner i landet.

Over 700 mennesker ble arrestert, deriblant sju presidentkandidater.

- Vi jager medvirkende gjerningsmenn. Muligens disse personene vil legge korta på bordet og fortelle oss hvem som bestilte bombingen, sier Lukasjenko.

Han ber nå om at det settes i gang en etterforskning mot opposisjonelle aktivister.

PRESIDENT: Alexander Lukasjenko ber etterforskerne se nærmere på hans politiske motstandere når de gransker t-bane-eksplosjonen. Foto: AP/Nikolai Petrov/ BelTA/SCANPIX
PRESIDENT: Alexander Lukasjenko ber etterforskerne se nærmere på hans politiske motstandere når de gransker t-bane-eksplosjonen. Foto: AP/Nikolai Petrov/ BelTA/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media