AVGJØRENDE: — Det er helt avgjørende at vi får gjennomslag for vårt syn slik at vi fortsatt kan sikre arbeidstakernes rettigheter, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til Dagbladet. I dag reiser hun til Brussel for å banke på dører hos EU-topper og forsøke å overbevise dem om å støtte regjeringen i deres krav. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
AVGJØRENDE: — Det er helt avgjørende at vi får gjennomslag for vårt syn slik at vi fortsatt kan sikre arbeidstakernes rettigheter, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til Dagbladet. I dag reiser hun til Brussel for å banke på dører hos EU-topper og forsøke å overbevise dem om å støtte regjeringen i deres krav. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer

Ber om EU-støtte mot EØS-byråkratene

I dag reiser arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til Brussel for å samle støtte i kampen mot nytt EØS-krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Det er helt avgjørende at vi får gjennomslag for vårt syn slik at vi fortsatt kan sikre arbeidstakernes rettigheter, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til Dagbladet. I dag reiser hun til Brussel for å banke på dører hos EU-topper og forsøke å overbevise dem om å støtte regjeringen i deres krav.

For to uker siden skrev Dagbladet at arbeidsministeren Hanne Bjurstrøm (Ap) truer med å trekke ESAs kontrollorgan for retten etter at det ble klart at vi kan få greske og spanske lønninger i Norge. EFTAS overvåkningsorgan ESA mener den norske forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlig kontrakter strider mot EØS-retten, og har åpnet formell sak mot Norge.

I realiteten vil dette bety at greske og spanske firmaer kan konkurrere om driften av for eksempel offentlige norske sykehus med greske og spanske lønninger. Regjeringen fikk i sommer en frist på to måneder til å endre reglene, som ESA mener er i strid med EØS-avtalen.

Nekter å bøye seg Tirsdag, for to uker siden, sendte arbeidsministeren et brev til ESA, hvor hun vil nekte å bøye seg for kravet. I stedet foreslår de noen mindre endringer, slik at de kan beholde ordningen.

- Hvis ESA ikke blir enige med oss er vi villig til å legge saken framfor EFTA-domstolen, sa Bjurstrøm til Dagbladet.

I dag reiser arbeidsministeren til Brussel i Belgia for å samle støtte til det norske kravet.

- Først reiser til jeg til ESA for å gå gjennom det norske kravet. Deretter skal jeg møte EU-kommissær Laszlo Andor, sier Bjurstrøm. Ander har blant annet ansvar for arbeidslivsspørsmål.

- Vil få konsekvenser - Det er åtte andre EU-land som er i den samme situasjonen som vi er og som har spesielle regler for dem som jobber for det offentlige. Jeg håper derfor å kunne få støtte fra EU, sier Bjurstrøm. I tillegg vil Bjurstrøm møte representanter for EU-parlamentet og sosialfraksjonen der.

SKAL MØTE BJURSTRØM: - Først reiser til jeg til ESA for å gå gjennom det norske kravet. Deretter skal jeg møte EU-kommissær Laszlo Andor, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). Laszlo Ander har blant annet ansvar for arbeidslivsspørsmål.  Foto: AP/YVES LOGGHE
SKAL MØTE BJURSTRØM: - Først reiser til jeg til ESA for å gå gjennom det norske kravet. Deretter skal jeg møte EU-kommissær Laszlo Andor, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). Laszlo Ander har blant annet ansvar for arbeidslivsspørsmål. Foto: AP/YVES LOGGHE Vis mer

- Jeg vil legge fram den norske saken og håper å få støtte der, sier Bjurstrøm. Arbeidsministeren mener at et norsk nederlag vil kunne få konsekvenser for den europeiske arbeidslivspolitikken.

- På sikt kan det føre til at andre EU-land også må forandre deres syn, sier Bjurstrøm.

Arbeidsministeren sier hun merker seg at det bare er Norge som har fått reist sak mot seg.

- Her ser det ut som de andre landene får fortsette sin politikk uten innblanding fra EU-kommisjonen. Dette viser at EU-retten ikke er meislet ut i stein og at vi har gode mulighet for å få gjennomslag for vårt syn. Det er svært viktig i ei tid med stort proess på arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår, og jeg er opptatt av det offentlige skal gå foran som et godt eksempel, sier arbeidsministeren.

NEI TIL GRESKE LØNNINGER: For to uker siden skrev Dagbladet at arbeidsministeren Hanne Bjurstrøm (Ap) truer med å trekke ESAs kontrollorgan for retten etter at det ble klart at vi kan få greske og spanske lønninger i Norge.
NEI TIL GRESKE LØNNINGER: For to uker siden skrev Dagbladet at arbeidsministeren Hanne Bjurstrøm (Ap) truer med å trekke ESAs kontrollorgan for retten etter at det ble klart at vi kan få greske og spanske lønninger i Norge. Vis mer