Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om fem nye år som FN-sjef

Ban Ki-moon uten rivaler. Får støtte av Kina, Frankrike og Norge.

 MOT FEM NYE ÅR: : Ban Ki-moon vil være FN-sjef i fem år til - og har foreløpig ingen rivaler. Her under et møte i Geneve 11. mai i år. FOTO: DENIS BALIBOUSE, REUTERS/SCANPIX.
MOT FEM NYE ÅR: : Ban Ki-moon vil være FN-sjef i fem år til - og har foreløpig ingen rivaler. Her under et møte i Geneve 11. mai i år. FOTO: DENIS BALIBOUSE, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber Sikkerhetsrådet gi ham fem nye år i verdensorganisasjonens sjefsstol.

 - Når jeg nå nærmer meg slutten på min periode som FNs generalsekretær, vil jeg ydmykt be Sikkerhetsrådets medlemmer om å vurdere meg for en andre periode, skriver Ban i et brev til Gabons FN-ambassadør Nelson Messone.

Det afrikanske landet har denne måneden presidentskapet i Sikkerhetsrådet.

Den 66 år gamle sørkoreanske diplomaten har ledet FN siden 2007. Han har foreløpig ingen rivaler til stillingen.

Frankrike og Kina, som begge har fast sete og vetomakt i Sikkerhetsrådet, kunngjorde mandag at de støtter Bans kandidatur.

- Kina applauderer hans arbeid som generalsekretær, heter det fra kinesiske utenriksmyndigheter.

Norge støtter Også Norge stiller seg bak Ban.

- Jeg ønsker velkommen Ban Ki-moons annonsering i dag av at han tar gjenvalg som FNs generalsekretær. Ban Ki-moon har vært og er en nær samarbeidspartner på områder som er høyt prioritert av både Norge og FN. Vi ser fram til å fortsette og utdype samarbeidet, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

- Stadige raseriutbrudd Flere internasjonale diplomater, blant dem den norske ambassadøren Mona Juul, har imidlertid kommet med sviende kritikk av Ban Ki-moon.

I 2009 skrev Mona Juul at Ban manglet karisma og hadde «stadige raseriutbrudd». Kritikken kom hun med i et hemmelig notat til Utenriksdepartementet som ble lekket til pressen.
I fjor skrev svenske Inga-Britt Ahlenius, som i fem år ledet FNs antikorrupsjonsavdeling, et brev der hun hevdet at Ban ikke bare hadde undergravd avdelingens arbeid, men at FN under Bans lederskap har blitt en organisasjon i forfall.

(NTB-Reuters).